Φωτιά στην Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά

Φωτιά στην Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά
Πυρκαγιά στην Ηλεία (ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Η φωτιά στην Ηλεία έχει σπάσει σε δύο μέτωπα προς Χελιδόνι και προς Πουρνάρι. Τεράστιες δυνάμεις στο σημείο που όπως φαίνεται θα επιχειρούν όλη τη νύχτα. Ολονύχτιες οι προσπάθειες και στην Κορινθία.

Ολονύχτιες οι προσπάθειες των αντρών της Πυροσβεστικής στο Γραμματικό Ηλείας. Το θετικό είναι ότι έχει πέσει αισθητά η ένταση των ανέμων, αρά και η ένταση της φωτιάς, ωστόσο υπάρχει πυκνή βλάστηση και πεύκα στην περιοχή και αυτό την καθιστά ακόμα επικίνδυνη.

Τα μέτωπα παραμένουν δύο, το ένα προς Χελιδόνι και το άλλο προς Πουρνάρι. Από το Πουρνάρι απέχει πολύ, στο Χελιδόνι όμως βρίσκεται μόλις 2 χλμ. έξω από το χωριό, χωρίς πλέον όμως να κινδυνεύει καθώς όπως φαίνεται η πυρκαγιά κινήθηκε δίπλα από το χωριό και όχι μέσα σε αυτό.

Από νωρίς έγινε εισήγηση από την επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση οι κάτοικοι του χωριού, εφόσον αυτό χρειαστεί. Με απόφαση λοιπόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για την ασφάλειά τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι πρόκειται για πευκόφυτη έκταση και πυκνή βλάστηση, για δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία που την πλειονότητά τους εκεί που εξελίσσεται η φωτιά, δεν υπάρχει καθόλου οδικό δίκτυο ή έστω δασικός ή αγροτικός δρόμος.

Επί τόπου βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ μετά και τις συνεχείς ενισχύσεις των δυνάμεων συνολικά πλέον επιχειρούν 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α., βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

Όλο το Σαββατοκύριακο θα επιχειρεί η Πυροσβεστική στην Κορινθία

Στην Κορινθία η εικόνα παραμένει στάσιμη, με δεκάδες μικροεστίες σε όλη την τεράστια περίμετρο της καμένης έκτασης και μικρές αναζωπυρώσεις, με τις πιο σημαντικές να παραμένουν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, χωρίς ωστόσο να εκφράζονται φόβοι, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η Πυροσβεστική θα χρειαστεί να επιχειρεί στην περιοχή όλο το Σαββατοκύριακο για να μπορέσει να προσεγγίσει όλες αυτές τις εστίες και της σβήσει.

Ενδεικτικό άλλωστε της προσπάθειας που χρειάζεται για να καλυφθεί όλη αυτή η τεράστια έκταση των σχεδόν 20.000 στρεμμάτων είναι ότι επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες.

Στα Μέθανα Τροιζηνίας η φωτιά που κινήθηκε προς το βουνό, έχει πλέον οριοθετηθεί και παραμένουν δυνάμεις στο σημείο μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα