Ηλεία: Σε δύο μέτωπα κινείται η φωτιά – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι στο Χελιδόνι

Ηλεία: Σε δύο μέτωπα κινείται η φωτιά – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι στο Χελιδόνι
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 Eurokinissi

Η φωτιά στην Ηλεία έχει σπάσει σε δύο μέτωπα προς Χελιδόνι και προς Πουρνάρι. Τεράστιες δυνάμεις στο σημείο που όπως φαίνεται θα επιχειρούν όλη τη νύχτα. Συνεχίζονται οι προσπάθειες και στην Κορινθία.

Δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική και την Πελοπόννησο και σήμερα. Η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, στην περιοχή του Γραμματικού παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Το μόνο καλό είναι ότι έχει πέσει κάπως η ένταση των ανέμων σε σχέση με νωρίτερα. Η φωτιά έχει σπάσει σε δύο κύρια μέτωπα, το ένα προς Χελιδόνι και το άλλο προς Πουρνάρι. Από το Πουρνάρι απέχει πολύ, στο Χελιδόνι όμως βρίσκεται μόλις 2 χλμ. έξω από το χωριό.

Από νωρίς έγινε εισήγηση από την επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση οι κάτοικοι του χωριού, εφόσον αυτό χρειαστεί. Με απόφαση λοιπόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για την ασφάλειά τους, ενώ περίπου στις 8 το απόγευμα η εικόνα είναι ότι η φωτιά δείχνει μία τάση να προσπεράσει το χωριό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι πρόκειται για πευκόφυτη έκταση και πυκνή βλάστηση, για δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία που την πλειονότητά τους εκεί που εξελίσσεται η φωτιά, δεν υπάρχει καθόλου οδικό δίκτυο ή έστω δασικός ή αγροτικός δρόμος.

Επί τόπου έχει σπεύσει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ μετά και τις συνεχείς ενισχύσεις των δυνάμεων συνολικά πλέον επιχειρούν 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες Ο.Τ.Α., βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

Οι εκτιμήσεις των επικεφαλής της Πυροσβεστικής για το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο, καθώς ολοκληρώνεται και η διάθεση των εναερίων μέσων, είναι ότι θα χρειαστούν ολονύχτιες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, ωστόσο για την νύχτα προβλέπονται χαμηλής έντασης άνεμοι στην περιοχή όπως και αύριο, οπότε με το πρώτο φως να σηκωθούν πάλι τα εναέρια μέσα και να ενισχύσουν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Όλο το Σαββατοκύριακο θα επιχειρεί η Πυροσβεστική στην Κορινθία

Στην Κορινθία η εικόνα παραμένει στάσιμη, με δεκάδες μικροεστίες σε όλη την τεράστια περίμετρο της καμένης έκτασης και μικρές αναζωπυρώσεις, με τις πιο σημαντικές να παραμένουν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, χωρίς ωστόσο να εκφράζονται φόβοι, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η Πυροσβεστική θα χρειαστεί να επιχειρεί στην περιοχή όλο το Σαββατοκύριακο για να μπορέσει να προσεγγίσει όλες αυτές τις εστίες και της σβήσει.

Ενδεικτικό άλλωστε της προσπάθειας που χρειάζεται για να καλυφθεί όλη αυτή η τεράστια έκταση των σχεδόν 20.000 στρεμμάτων είναι ότι επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 8 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Π.Σ. και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν, δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες.

Στα Μέθανα Τροιζηνίας η φωτιά που κινήθηκε προς το βουνό, έχει πλέον οριοθετηθεί και παραμένουν δυνάμεις στο σημείο μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα