Φωτιά στην Κορινθία: Νέες αναζωπυρώσεις στις Κεχριές – Έρχεται δύσκολη νύχτα

Φωτιά στην Κορινθία: Νέες αναζωπυρώσεις στις Κεχριές – Έρχεται δύσκολη νύχτα
Φωτιά στην Κορινθία EUROKINISSI

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε Γαλατάκι, Αθίκια, Άγιο Ιωάννη και Αλαμάνο λόγω και του αέρα-Εκκενώθηκε ο οικισμός Ντράσσα στο Γαλατάκι με τις φλόγες να φτάνουν στα πρώτα σπίτια και η Ιερά Μονή Αγίου Θεράποντος στην ίδια περιοχή

Ατελείωτη είναι η μάχη που δίνουν οι άντρες της Πυροσβεστικής με την φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, με τις προβλέψεις των επιτελών να καταλήγουν, πως σίγουρα θα χρειαστεί και το επόμενο 24ωρο για να μπορέσουν να την περιορίσουν.

Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το πευκόφυτο της περιοχής, αναζωπυρώνουν σε δεκάδες σημεία την πυρκαγιά, προκαλώντας και διασπορά δυνάμεων και νέες ανησυχίες στους κατοίκους και στους δεκάδες μικρούς οικισμούς της περιοχής, από όπου έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει η καταστροφική φωτιά.

Ήδη από τις 4 το απόγευμα εκκενώθηκε και έβδομος κατά σειρά οικισμός, αυτή την φορά στην Ντράσσα κοντά στο Γαλατάκι, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ευτυχώς κατάφερε να αποτρέψει η Πυροσβεστική εκεί νέες καταστροφές. Οι κάτοικοι εγκαίρως και με ασφάλεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο όπως και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Θεράποντος στην ίδια περιοχή, που επίσης εκκενώθηκε. Αργότερα το απόγευμα χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση και στην κατασκήνωση “Ράντζο”.

Φωτιά στην Κορινθία Eurokinissi

Ζημιές έχουν δυστυχώς προκληθεί σε σπίτια στα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή, ενώ η έκταση της φωτιάς που ξέσπασε χθες στις Κεχριές είναι τεράστια αφού μέχρι το βράδυ είχε φράσει στον Άγιο Ιωάννη, στα δυτικά του Σοφικού.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν με νέες ενισχύσεις που δέχτηκαν, συνολικά 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και μέχρι που έπεσε το σκοτάδι επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα, 10 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα συντονισμού, δύο της Πυροσβεστικής και ένα της ΕΛ.ΑΣ. και συνέδραμαν και 2 ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού. Επίσης μεγάλη βοήθεια προσφέρουν πλήθος από εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το βράδυ σχεδιάζεται όπως και χθες το βράδυ η αποστολή αντίστοιχης και ίσως μεγαλύτερης επίγειας δύναμης για την αντικατάσταση των εξαντλημένων συναδέλφων τους.

Φωτιά στην Κορινθία Eurokinissi

 

Αίτημα για άμεση δορυφορική χαρτογράφηση της καταστροφής στις Κεχριές

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές Κορίνθου που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες.

Το αίτημα γίνεται προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Λουτράκι και Ζαχάρω-Στην Ηλεία έγινε και σύλληψη για εμπρησμό

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί εντωμεταξύ οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί στο Λουτράκι πλησίον του Ισθμού και κοντά στο χωριό της Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας.

Στη Φιγαλεία όμως εξελίχθηκε και ένα τραγικό γεγονός, όταν κάτοικος της περιοχής πήγε στο αγρόκτημά του περίπου 800 μέτρα από την φωτιά, για να απομακρύνει το άλογό του, εκείνο αφηνίασε, τον κλώτσησε και δυστυχώς ο άτυχος άντρας έχασε την ζωή του.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπάλληλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ένας ηλικιωμένος άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, στην τοπική κοινότητα Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως. Για το περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Εξίσου επικίνδυνη παραμένει και η Παρασκευή για κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για αύριο Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας), Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα