Φωτιές: Άνιση μάχη με τις φλόγες στον Έβρο – Ανησυχία για τους ανέμους, μεγάλη επιχείρηση στο Δάσος της Δαδιάς

Φωτιές: Άνιση μάχη με τις φλόγες στον Έβρο – Ανησυχία για τους ανέμους, μεγάλη επιχείρηση στο Δάσος της Δαδιάς
SOOC

Τεράστια η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο του Έβρου που παραμένει εκτός ελέγχου. Κρίσιμη η δέκατη μέρα της πύρινης κόλασης, προβληματισμός για τους ανέμους. Πού εστιάζουν οι αρχές στη φωτιά που εξακολουθεί να καίει στο Δάσος της Δαδιάς.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, όπου η φωτιά έκαιγε όλο το βράδυ ανεξέλεγκτη δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων με πολλές διάσπαρτες εστίες.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει για 10η μέρα, η οποία μάλιστα είναι και ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς υπάρχουν μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή, και ίσως ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του πύρινου μετώπου.

Τα κυρίως ενεργά μέτωπα που έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση στην Δαδιά είναι το ένα στην περιοχή του Κοτρωνιά και το άλλο από Τρεις Βρύσες προς Λευκίμμη. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, εκδόθηκε και εντολή εκκένωσης για την Λευκίμμη προς Τυχερό Έβρου.

Σε αυτό το σημείο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Με την αλλαγή του ανέμου θα υπάρχει μεγάλη μάχη αύριο πάνω από την Κοτρωνιά στην κορυφογραμμή που υπάρχει”, τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός.

Στη Ροδόπη, εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτερά, γι’ αυτό το λόγο, το μεσημέρι εστάλη επίσης μήνυμα από το «112» προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σάπες.

Συνολικά στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα “σηκωθούν” και τα εναέρια μέσα.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν μόνο καπνοί πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, αλλά παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο.

Μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, το Σάββατο, στην Άνδρο αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις, αλλά γενικά θεωρείται ως ένα μέτωπο που βρίσκεται σε ύφεση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Πλάτσα και Καλό Νερό Μεσσηνίας.

Στον Έβρο ο Γιάννης Οικονόμου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 28 Αυγούστου, στη περιοχή του Έβρου, συμμετέχοντας σε κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών, το οποίο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Χθες, ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη διαβεβαιώνοντας πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Συνδρομή δυνάμεων από το εξωτερικό

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (ένα αεροσκάφος, που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (ένα αεροσκάφος, που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (ένα ελικόπτερο, που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου) και Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη).

Επίσης, μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην Άνδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και από Σερβία (28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες, στη Δαδιά Έβρου).

Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα