Φρίκη στο Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου: Νεκρά και ετοιμοθάνατα ζώα – Παρέμβαση εισαγγελέα και ΕΔΕ

Διαβάζεται σε 3'
Ελάφια (φωτογραφία αρχείου)
Ελάφια (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Τραγικές είναι οι εικόνες από το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου, όπου εντοπίζονται νεκρά ελάφια και υποσιτισμένα ζώα. Διατάχθηκε ΕΔΕ για την κατάσταση, ενώ η Εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες στο Δημοτικό Ελαφοκομείο στο πάρκο Ροδίνι της Ρόδου, με πολίτες του νησιού να “χτυπούν καμπανάκι” για την δυσάρεστη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το Ελαφοκομείο, που δημιουργήθηκε το 1998 από το Δήμο Ρόδου και είναι περιφραγμένο, φέρει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, ενώ εντός του εντοπίζονται αρκετά νεκρά ελάφια και κουφάρια από ζώα.

Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα ζωντανά ελάφια, που είναι υποσιτισμένα και ετοιμοθάνατα, ενώ οι ταΐστρες και ποτίστρες είναι άδειες.

Το θέμα ανέδειξε με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πολίτης της Ρόδου, που επισκέφθηκε χθες το πάρκο, αλλά και μέλη από φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι καταγγελίες για το αποτρόπαιο θέαμα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Αυτό το αποτρόπαιο θέαμα συμβαίνει τώρα στο Ροδίνι πίσω από το πάρκο υπάρχει ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα.. Μέσα έχει δεκάδες νεκρά ελάφια και κάποια ζωντανά που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα σε κουφάρια από νεκρά ελάφια. Είναι εγκαταλειμμένα χωρίς νερό και φαγητό σίγουρα εδώ και καιρό… Όποιος μπορεί να βοηθήσει χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό μήπως γλιτώσουν τα ζωντανά… Γνωρίζει κάποιος τι είναι αυτός ο χώρος… Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό…», αναφέρει ο Νικόλας Γουδής, κάτοικος της Ρόδου.

Σε ανάρτησή της για το ίδιο θέμα, η Νατάσα Μπομπολάκη για το Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, αναφέρει:

«Στέρεψαν τα λόγια. Όχι, δεν είναι προϊστορικό απολίθωμα, είναι ελάφι της Ρόδου του σήμερα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις τάσσεται στο πλευρό, στηρίζει και συν- αγωνίζεται με την ομάδα Liber Life Ρόδου για τον εφιάλτη του ελαφοκομείου Ρόδου. Έτσι θα καταλήξουν και τα 5 στρατόπεδα εγκλεισμού των ελαφιών, που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Τι να πρώτο παλέψει κανείς πια σ’ αυτή την έρημη από πολιτισμό και αξίες χώρα!».

Αυτοψία στο Ελαφοκομείο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτοψία στον χώρο πραγματοποίησαν σήμερα ο αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα, Κώστας Θωμάς και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Περιβάλλοντος και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων, Γιάννης Μητσού και Μιχάλης Θωμάτος, ενώ με εντολή εισαγγελέα τον χώρο επισκέφθηκε και η Δασική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη, τα ελάφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους κατά την εποχή του ζευγαρώματος (τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου) και λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν θάφτηκαν.

Διατάχθηκε ΕΔΕ – Παρέμβαση εισαγγελέα

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρεται πως μετά την επίσκεψή του στο σημείο, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Κώστας Θωμάς, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την τραγική κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου.

«Η εικόνα στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας περί μη προβλήματος σίτισης δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών.

Δόθηκε δε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών.

Παράλληλα, η αναφορά της προέδρου της Φιλοζωικής, Γιούλας Διμέλη, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ελαφιών και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα