Γερμανία – Κίνα: Κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων υπό τη Μέρκελ και τον Λι Κετσιάνγκ

Γερμανία – Κίνα: Κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων υπό τη Μέρκελ και τον Λι Κετσιάνγκ
Άγγελα Μέρκελ και Λι Κετσιάνγκ, Πεκίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2019 AP

Κοινή συνεδρίαση του γερμανικού και κινεζικού υπουργικού συμβουλίου υπό την Άγγελα Μέρκελ και τον Λι Κετσιάνγκ, παρότι η ένταση ανεβαίνει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ θα προεδρεύσουν σήμερα σε ψηφιακή κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, παρότι βρίσκονται σε διένεξη για αρκετά ζητήματα.

Οι συνομιλίες ενδέχεται να επισκιαστούν από τα πολλά κωλύματα που προκαλούν σε γερμανικές επιχειρήσεις οι δρακόντειοι κινεζικοί περιορισμοί ως προς την είσοδο αλλοδαπών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Εξάλλου, η ένταση ανεβαίνει εξαιτίας των σφοδρών γερμανικών και ευρωπαϊκών επικρίσεων για την ολοένα πιο σκληρή στάση του Πεκίνου έναντι του Χονγκ Κονγκ, καθώς και τη μεταχείριση της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων, που ζουν κυρίως στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Οι κινεζικές διεκδικήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα είναι ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί τριβές.

Αντιδρώντας στα ευρωπαϊκά τιμωρητικά μέτρα εξαιτίας της κατασταλτικής πολιτικής της στη Σιντζιάνγκ, η Κίνα επέβαλε με τη σειρά της κυρώσεις σε αντίποινα στην ΕΕ, που εξ ορισμού πλήττουν και τη Γερμανία.

Με φόντο τις εντεινόμενες διενέξεις των δύο πλευρών, το μέλλον της συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα για τις επενδύσεις, στη διαπραγμάτευση για την οποία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο το Βερολίνο, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα