Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Σε εξέλιξη τα έργα για τα τρία νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη και Κομοτηνή

Διαβάζεται σε 4'
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου)
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, αποτελούν υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Σε εξέλιξη είναι το τριπλό έργο για την ανέγερση των νοσοκομείων Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Σπάρτης με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο Σπάρτης ξεκινούν οι πρώτες εργασίες από την ανάδοχο του έργου ΑΒΑΞ ενώ έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες προσλήψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η μίσθωση μηχανημάτων έργου.

Αυτές περιλαμβάνουν κάποιες εκσκαφές και χωματουργικές εργασίες για την προετοιμασία του οικοπέδου. Όταν ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η θεμελίωση και ανέγερση του κτιρίου που θα αποτελέσει το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Με την ολοκλήρωση του θα είναι το πιο σύγχρονο νοσοκομείο σε όλη την Πελοπόννησο παρέχοντας υψηλές προδιαγραφές και το σύνολο του project, τόσο για το νοσοκομείο στη Σπάρτη όσο και για τα άλλα δύο σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη θα πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση για τoν σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων.

Στην Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες σκυροδετήσεις που είναι απαραίτητες για την θεμελίωση του κτιρίου. Το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται στο Φίλυρο. Εκεί παράλληλα προχωρά και μια εργολαβία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την δημιουργία οδικής πρόσβασης που να συνδέει το νέο νοσοκομείο με το οδικό δίκτυο της πόλης.

Πιο προχωρημένα από τα τρία κτίρια είναι τα έργα για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές, έγιναν οι πρώτες σκυροδετήσεις και τώρα πλέον έχει ξεκινήσει η θεμελίωση του κτιρίου και σε λίγο θα αρχίσει να είναι εμφανές το κτίριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν πρώτα στο νοσοκομείο Κομοτηνής και σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή στο νοσοκομείο Παίδων της Θεσσαλονίκης. Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι πως μέχρι τώρα όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος και δεν αναμένονται καθυστερήσεις.

Πλέον αυτό που προγραμματίζεται από την AVAX σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο είναι μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει το λεγόμενο mock up που θα καθορίσει την κατασκευή. Το mock up είναι ουσιαστικά μια προσωρινή κατασκευή, ένα μέρος του κτιρίου το οποίο θα δείχνει σε τελική μορφή πως θα είναι το κτίσμα.

Αυτό θα εξεταστεί αρχιτεκτονικά και βάσει των κρίσεων για το αισθητικό και κατασκευαστικό μέρος του τελικού αποτελέσματος θα δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η κατασκευή και των τριών κτιρίων σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα timber frame κτίρια (δηλαδή με κύριο δομικό στοιχείο το ξύλο) είναι ιδιαίτερα σύνηθες ως είδος κατασκευής στην Ευρώπη και την Αμερική, έχει καλύτερη επίδοση στους σεισμούς και γενικά θεωρείται ως μέθοδος φιλικότερη προς το περιβάλλον. Για τα τρία κτίρια έχει τεθεί υψηλός στόχος να πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση και η πρώτη για υποδομή υγείας στη χώρα μας. Επίσης επιδιώκεται και η πιστοποίηση με Leed Platimun stake holders καθώς έχει γίνει υποδειγματική δουλειά στην επαφή των έργων με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς αυτών.

Τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, αποτελούν νέες νοσοκομειακές υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” μέσα από τη σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2020.

Συνολικά το project των 442 εκατ. ευρώ (περίπου 500 εκατ. δολάρια) που υπεγράφη στις 4 Αυγούστου 2023, έχει διάρκεια 40 μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα δούμε να ολοκληρώνονται σταδιακά οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι περιβάλλοντες χώροι για τα τρία νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συνολική ολοκλήρωση θα έχει συμβεί -αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- στους πρώτους μήνες του 2027 με κάποια κτίρια να έχουν παραδοθεί και νωρίτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα