Ηλεία: Ρωγμές σε κτίρια και κατολισθήσεις από τον “διπλό σεισμό” – Βίντεο από την στιγμή της δόνησης

Διαβάζεται σε 4'
Ζημιές στο Δήμο Ζαχάρως από τον σεισμό
Ζημιές στο Δήμο Ζαχάρως από τον σεισμό (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το διπλό χτύπημα το εγκέλαδου στην Ηλεία. Τι αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Ζημιές προκλήθηκαν από το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (29/3), κυρίως στις περιοχές της Ηλείας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν με απόσταση μερικών δευτερολέπτων και με ίδιο επίκεντρο, ενώ ήταν μεγέθους 4,3 και 5,7 Ρίχτερ ο καθένας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στο Δήμο Ζαχάρως, όπου σχηματίστηκαν ρωγμές σε κτίρια και σχολεία της πόλης, ενώ κατά τόπους σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

“Έχουν καταγραφεί ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταδίου”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι “δεν αποκλείεται να κλείσουν για λόγους προστασίας”. Ακόμη, ο δήμαρχος ανέφερε ότι “έχουν καταγραφεί ρωγμές σε παλιά γεφύρια και σε παλιά σπίτια, καθώς και σε μαντρότοιχους σπιτιών μέσα στην πόλη της Ζαχάρως”.

Πάντως, όπως επεσήμανε, “συνολική εικόνα για τις ζημιές θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών”.

Η στιγμή του “διπλού σεισμού” στην Ηλεία

Ανακοίνωση του Δήμου Ζαχάρως για τον σεισμό

“O Δήμος Ζαχάρως μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μας, ενημερώνει ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών προέβησαν σε ελέγχους των σχολικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγξουν τις οικίες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν υλικές ζημιές από τον σεισμό, να ενημερώσουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, στα εξής τηλέφωνα: 2625360301-317. Επίσης ενημερώνουμε τους γονείς ότι τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, αναστέλλουν την λειτουργία τους για σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά”

Κλειστά τα σχολεία στην Ηλεία μετά τους σεισμούς

Εκτός από τα σχολεία της Ηλείας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί.

Ζημιές σε σχολείο στον Δήμο Ζαχάρως μετά τον σεισμό
Ζημιές σε σχολείο στον Δήμο Ζαχάρως μετά τον σεισμό patrisnews.gr

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, το συντονιστικό όργανο αποφάσισε επίσης να ελέγξουν οι τεχνικές υπηρεσίες όλα τα δημόσια κτίρια για τυχόν προβλήματα ή ζημιές από τους σεισμούς.

Μικροζημιές προκλήθηκαν και στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Λέκκας στο NEWS 24/7: “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα ανοιχτά της Πελοποννήσου, ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στο NEWS 24/7:

“Είναι ένας υποθαλάσσιος σεισμός χωρίς να υπάρχει θέμα ανησυχίας. Έγινε στο πέλαγος, έχει κάποιες μικρές επιπτώσεις στις Στροφάδες. Θεωρώ ότι είναι σεισμική δραστηριότητα που δεν θα επηρεάσει τον χερσαίο χώρο. Έγινε αντιληπτός στη Δυτική Ελλάδα και είναι πάνω στο ελληνικό τόξο. Νομίζω ότι ήταν μία αρκετά καλή εκτόνωση αλλά θεωρώ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα