Δύο σεισμοί 5,7 και 4,5 ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Διαβάζεται σε 3'
Δύο σεισμοί 5,7 και 4,5 ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Διπλός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, δυτικά της Ηλείας. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην Αττική.

Δύο σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Ηλείας. Οι σεισμοί ήταν τόσο έντονοι που έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν με απόσταση μερικών δευτερολέπτων και με ίδιο επίκεντρο, ενώ ήταν μεγέθους 4,3 και 5,7 Ρίχτερ ο καθένας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός ήταν τελικά μεγέθους 4,3 Ρίχτερ (και όχι 5,6 όπως ήταν η αρχική εκτίμηση) , είχε επίκεντρο τα 21 χιλιόμετρα Ανατολικά των Στροφάδων και εστιακό βάθος τα 15,4 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος διαδοχικός σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα δυτικότερα, με εστιακό βάθος τα 21,5 χιλιόμετρα.

Η διπλή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη.

Όπως ήταν λογικό η διάρκεια του σεισμού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω της διπλής δόνησης. Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην Καλαμάτα και τις όμορες περιοχές, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Μιλώντας στο NEWS 24/7, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: “Δεν έχουμε καμία αναφορά για τραυματισμούς στον Δήμο Καλαμάτας, ούτε και σοβαρές ζημιές σε κτίρια. Μόνο κάτι σοφάδες έπεσαν. Έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ ενημερωθήκαμε και για τα σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά”.

Μικροζημιές ωστόσο προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς, ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί (σε διάστημα μίας ώρας) μεγέθους από 2,9 έως 3,4 Ρίχτερ.

Λέκκας στο NEWS 24/7: “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα ανοιχτά της Πελοποννήσου, ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στο NEWS 24/7: “Είναι ένας υποθαλάσσιος σεισμός χωρίς να υπάρχει θέμα ανησυχίας. Έγινε στο πέλαγος, έχει κάποιες μικρές επιπτώσεις στις Στροφάδες. Θεωρώ ότι είναι σεισμική δραστηριότητα που δεν θα επηρεάσει τον χερσαίο χώρο. Έγινε αντιληπτός στη Δυτική Ελλάδα και είναι πάνω στο ελληνικό τόξο. Νομίζω ότι ήταν μία αρκετά καλή εκτόνωση αλλά θεωρώ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα