ΙΝ.ΚΑ: Έρχεται συλλογική αγωγή για να κριθούν παράνομοι οι όροι της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΙΝ.ΚΑ: Έρχεται συλλογική αγωγή για να κριθούν παράνομοι οι όροι της ρήτρας αναπροσαρμογής
Χρήματα και λογαριασμοί της ΔΕΗ EUROKINISSI

Με συλλογική αγωγή οι καταναλωτές θα επιχειρήσουν να θέσουν νοκ-άουτ τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη χώρα μας υπάρχουν 5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών λογαριασμών. Εκατοντάδες καταναλωτές ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να στραφούν δικαστικά και να ζητήσουν ακύρωση, ως καταχρηστικές και παράνομες, των χρεώσεων που οφείλονται στη ρήτρα προσαρμογής αφενός, αλλά και στην δυνατότητα που έχουν οι πάροχοι για την μονομερούς εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων της σύμβασης στα σταθερά συμβόλαια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του ΙΝ.ΚΑ, το Ινστιτούτο θα υποβάλει μία συλλογική αγωγή που θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα όπως και αντίστοιχες καταναλωτικές ενώσεις έχουν προχωρήσει σε συλλογικές αγωγές όπου διάδικοι είναι οι Ενώσεις Καταναλωτών.

Ο κ. Γεωγιάδης τόνισε ως υπέρτερη τη διαδικασία της συλλογικής διεκδίκησης έναντι της ατομικής, καθώς είναι οικονομικά σύμφορη και δεν θα έχει ευρύτερη επίπτωση. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα αφορά μόνο τον ίδιο.

Τα Ινστιτούτα Καταναλωτών αξιοποιώντας δυνατότητα που δίνει ο νόμος της προστασίας καταναλωτών μπορούν να ασκήσουν συλλογική αγωγή για όλα τα μέλη τους και μετά κάτι θα αλλάξει, υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι υφίσταται ένα ζήτημα με τη δυνατότητα εκ των υστέρων τροποποίησης των όρων που προβλέπεται στον κανονισμό προμήθειας ενέργειας. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα μετά από 6 μήνες της διάρκεια της σύμβασης με μία δίμηνη απλή προειδοποίηση και ένα mail ο πάροχος να ζητήσει να τροποποιήσει μονομερώς τη σύμβαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα