Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κέρκυρα – Σύλληψη ηλικιωμένου για εμπρησμό από αμέλεια

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κέρκυρα – Σύλληψη ηλικιωμένου για εμπρησμό από αμέλεια
Κατάσβεση φωτιάς - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπήρξε κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, ωστόσο λόγω και των ανέμων που έπνεαν έγινε μεγάλη κινητοποίηση. Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Δευτέρα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Τσουκαλιό, στα Βόρεια του νησιού της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπήρξε κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, ενώ στο σημείο έπνεαν άνεμοι Β, Β/Δ ριπαίοι, εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Για το περιστατικό συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, ένας ηλικιωμένος ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτική έκταση, στην περιοχή Πουλημάδες Βασιλικών της Τ.Κ. Μαγουλάδων Εσπερίων δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Για την περίπτωση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Στο σημείο επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 5 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροσκάφη PZL, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρα οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4, για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία), Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Κρήτης.

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα