Υπόθεση 12χρονης: Οι ποινές για τον Μίχο, αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση

Διαβάζεται σε 4'
Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια
Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια EUROKINISSI

Με την αγόρευση της εισαγγελέως ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. Οι ποινές για τον Ηλία Μίχο, για τον οποίο πρότεινε αθώωση για το πιο βαρύ σκέλος του κατηγορητηρίου.

Μία εισήγηση που για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη, προκαλώντας την οργή πολιτών και πολιτικών κομμάτων που θέλησαν να καταδείξουν την αντίθεσή τους, ακούστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εδώ και περίπου δύο μήνες εκδικάζεται πίσω από κλειστές πόρτες η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό.

Η εισαγγελέας της έδρας ανέπτυξε κεκλεισμένων των θυρών τις θέσεις της γύρω από τους συνολικά 26 κατηγορούμενους, ζητώντας ενοχή για τους 25. Μάλιστα, υπήρξε καταπέλτης για τη μητέρα του παιδιού, καθώς θεωρήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το πρωταγωνιστικό πρόσωπο και υπαίτιο για τη σκληρότητα με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το 12χρονο κορίτσι.

Παρά την πρόταση καταδίκης για τους περισσότερους κατηγορούμενους -μόλις ένας ζητήθηκε να απαλλαγεί καθώς φαίνεται πως υπήρξαν αμφιβολίες για τα κατά πόσο υπήρξε “πελάτης”- οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς για την εισαγγελική λειτουργό ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, που -κατά τη δικογραφία- θεωρείται το πρόσωπο που εξέδιδε τη 12χρονη, ενώ φέρεται και να τη βίασε, θα πρέπει να αθωωθεί για επιμέρους πράξεις.

Πορεία για την υπόθεση βιασμού και έκδοσης 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό
Πορεία για την υπόθεση βιασμού και έκδοσης 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό Stringer / SOOC

Η πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική εισήγηση, κατά πληροφορίες, ζητά να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

  • του βιασμού κατ’ εξακολούθηση
  • της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το κακούργημα του βιασμού η εισαγγελική τοποθέτηση έκανε λόγο για αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, ενώ ως προς την εμπορία ανθρώπων -κατά την εισαγγελέα- φαίνεται πως δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο.

Τέλος, ως προς τη διακεκριμένη μαστροπεία, στην πρότασή της η εισαγγελέας φέρεται να ανέδειξε τους λόγους που θα πρέπει ο Ηλίας Μίχος να κηρυχθεί αθώος, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι δεν εντοπίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να καταδεικνύουν πως εκείνος εξώθησε στην πορνεία την ανήλικη. Για το λόγο αυτό ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της διευκόλυνσης της ανήλικης να εκδίδεται, πράξη η οποία κατά την εισαγγελέα φαίνεται να αφορά στο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η 12χρονη εκδιδόταν, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπικό κέρδος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εισαγγελική εισήγηση αναφέρει τέσσερα αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος. Πρόκειται για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα:

  • διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου κάτω των 12 ετών, για την οποία ο ισχύων νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή,
  • διευκόλυνση του ανηλίκου να εκδίδεται, που αναφέρθηκε παραπάνω, και ορίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή,
  • διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που το είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει το ανήλικο, αδίκημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή
  • και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Ως προς τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή -δίχως αυτό να σημαίνει ότι το δικαστήριο θα υιοθετήσει την παραπάνω εισήγηση- ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα