Υπόθεση 12χρονης: Οργή στα Προπύλαια – Χιλιάδες διαδηλωτές

Διαβάζεται σε 5'
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό Eurokinissi

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση στη δίκη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό.

Συγκέντρωση που διοργάνωσαν διάφορες συλλογικότητες για την υπόθεση της 12χρονης στο Κολωνό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (14/03) στα Προπύλαια. Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την πρόταση της Εισαγγελέως για την αθώωση του βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, η οποία έχει προκαλέσει τη λαϊκή οργή.

Συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις έδωσαν το δυναμικό παρών στην κινητοποίηση στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση έγινε και στα Σεπόλια από τους φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημίων της Αθήνας. Ακούγονταν συνθήματα αποδοκιμασίας κατά της εισαγγελικής πρότασης αλλά και κατά της έμφυλης βίας γενικότερα, συνθήματα και υπέρ της 12χρονης.

«Μετά την ζοφερή πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας – Ελένης Νικολού, που επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και στη 12χρονη επιζώσα, καθώς και τη μητέρα της, και όχι στον βιαστή και μαστροπό Ηλία Μίχο, καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 7μμ» αναφέρει σε ανάρτησή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη.

Και προσθέτει: «Καμία αθώωση – καμία συγκάλυψη στα κυκλώματα τράφικινγκ και παιδοβιαστών και τους ηθικούς αυτουργούς τους!».

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου και κατέληξαν στα Προπύλαια, όπου και πάλι δημιουργήθηκε μικρή ένταση στιγμιαία, όταν πέταξαν πάλι πέτρες κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Κοραή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και με δύο βομβίδες κρότου – λάμψης. Ωστόσο εκεί σταμάτησε η ένταση και δεν συνεχίστηκε.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής διακόπηκε προσωρινά.

 

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό Eurokinissi

 

 

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό Eurokinissi

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό Eurokinissi

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Κόντρα δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αξιωματική αντιπολίτευση -και όχι μόνο- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα κλίμα ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που ήταν παρών στην Ολομέλεια, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή (δηλαδή το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ) που προσπάθησε να μετατρέψει το βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα – και αυτό δεν έγινε λόγω της αντίθεσης πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το 2019.

Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση της 12χρονης και το δικαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά ότι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και έχει το δικαίωμα αυτό το δικαστήριο, να αποφασίζει. Είπε ακόμη ότι «και να είχαμε πληροφορίες δεν θα σχολίαζε εκ θέσεώς του απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πρέπει να σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη».

Είπε ακόμη ότι είναι επταμελές το δικαστήριο: Τέσσερις ένορκοι, και οι τακτικοί δικαστές είναι η πλειοψηφία των δικαστών.

«Η φροντίδα σας -και τώρα έχουμε κροκοδείλια δάκρυα ότι κάτι γίνεται για τους ανήλικους- ήταν να αθωώσετε τους βιαστές των ανηλίκων κάνοντας το κακούργημα, πλημμέλημα. Εδώ είναι τα χαρτιά (…) Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου λέγοντας ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα σε πλημμέλημα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και χάρη σε αυτούς διασώθηκε η διάταξη (…) Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι θεσμική μνήμη στον τόπο υπάρχει. Κύριε Τζανακόπουλου, που πήγατε τότε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Νοβάρτις. Επίσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο. Έχετε τα μούτρα μετά από τόσα όσα κάνατε ειδικά για τους ανηλίκους. Ειδικά για τον βιασμό των ανηλίκων, να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας. Η αξιοποίηση όλη αυτή, του κώδικα σας ήταν» είπε ο κ. Φλωρίδης.

«Συκοφαντεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι κάναμε το αδίκημα του βιασμού, πλημμέλημα. Τι έχουμε να κερδίσουμε κύριε Φλωρίδη. Πέστε μου. Ότι θέλουμε δηλαδή να βιάζουν τα παιδιά μας και να είναι ελεύθερα;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης.

«Κατανοώ με συμπάθεια την οργή του κυρίου Φλωρίδη. Είναι η οργή του νεοφώτιστου. Το γεγονός δηλαδή ότι είναι νεοφώτιστος και πάσχει από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού, δεν του δίνει το δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται, να συκοφαντεί και να κάνει προπαγάνδα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δε διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα». είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Τέτοια δικαιοσύνη την βλέπει ντροπή και ντρέπεται κύριοι – Τη βλέπει ντροπή και ντρέπεται δυστυχώς. Γιατί μιλάμε για παιδιά, για παιδιά. Αυτό λέγεται μπάζωμα, όπως το μπάζωμα των Τεμπών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα ξεκινήσω από την υπόθεση του Κολωνού. Πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα