Υπόθεση Λιγνάδη: Η εισαγγελική πρόταση που αποδομεί τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη

Υπόθεση Λιγνάδη: Η εισαγγελική πρόταση που αποδομεί τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη
Στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης την Τετάρτη 24/2/2021 Eurokinissi

Η απάντηση της εισαγγελικής λειτουργού στις αιτιάσεις και τα άλλοθι που πρόβαλε ο Δ. Λιγνάδης κατά τη διάρκεια της προανακριτικής και ανακριτικής διαδικασίας αναφορικά με τους τέσσερις καταγγελλόμενους βιασμούς.

Λέξη προς λέξη αποδομεί τα άλλοθι και τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη σε ότι αφορά τους τέσσερις καταγγελλόμενους βιασμούς η 15σελιδη εισαγγελική πρόταση της Συμέλας Σαπίδου.

Στο δια ταύτα της πρότασής της, η εισαγγελική λειτουργός, όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr, επισημαίνει ότι σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής οι «οποίες δεν έχουν εξασθενήσει, ενώ, από την άλλη, η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που είχε αναπτύξει για να προσεγγίζει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική του θέση, για να τα δελεάσει αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα».

Νωρίτερα, όμως, η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός είχε απαντήσει λέξη προς λέξη στις αιτιάσεις αλλά και τα άλλοθι τα οποία πρόβαλε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής και ανακριτικής διαδικασίας.

Αποδόμηση

Σε ότι αφορά τον πρώτο βιασμό σε βάρος του 26χρονου σήμερα σωφρονιστικού υπαλλήλου Αλί, τον Απρίλιο-Μάιο του 2011 μέσα στο διαμέρισμά του, ο Λιγνάδης έκανε λόγο για «μυθεύματα», επισημαίνοντας ότι το φερόμενο θύμα υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων και ανακρίβειες. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος ηθοποιός επεσήμανε ότι ενώ αρχικά ο Αλί υποστήριξε ότι συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο στις αρχές Αυγούστου και ότι ο βιασμός σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά, στη συνέχεια άλλαξε την ημερομηνία της συνάντησης στο αεροδρόμιο τοποθετώντας την στα τέλη Αυγούστου. Όμως σύμφωνα με τον Λιγνάδη και αυτός ο ισχυρισμός ήταν ψευδής καθώς καθώς τόσο η Egypt όσο και η Aegean Airlines με τις απαντήσεις τους στην ανακρίτρια υποστήριξαν ότι δεν βρέθηκε στα αρχεία τους επιβάτης με τα στοιχεία του Αλί, όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr.

Η εισαγγελέας όμως αντιτείνει ότι εκτός από τις δυο συγκεκριμένες εταιρείες πτήσεις από το Κάιρο πραγματοποιούσε και η Olympic Air η οποία γνωστοποίησε στις δικαστικές Αρχές ότι δεν τηρεί αρχεία για πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 31.12.201ο. «Επομένως», αναφέρει η κυρία Σαπίδου «δεν αποκλείεται να ταξίδεψε ο παθών…Όσον αφορά δε την αλλαγή από τον παθόντα του χρόνου τέλεσης του βιασμού, τον οποίο σε μεταγενέστερη κατάθεσή του τοποθέτησε κατά τη διάρκεια των μηνών Απριλίου – Μαϊου 2011, θα πρέπει να δικαιολογηθεί από το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε. Τέλος ο παθών περιγράφει το αυτοκίνητό του κατηγορούμενου χρώματος κόκκινου, ενώ αυτό είναι γκρι. Ερωτηθείς από την ανακρίτρια για το συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσε ότι αυτός το είδε να είναι σκούρο κόκκινο, ισχυρισμός που κρίνεται πειστικός, αν ληφθεί υπόψιν ότι όταν συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο ήταν βράδυ…».

“Μηνύματα”

Η εισαγγελική πρόταση καταρρίπτει και τις αιτιάσεις Λιγνάδη σε ότι αφορά τον βιασμό σε βάρος του 24χρονου σήμερα σεφ ο οποίος φέρεται να τελέστηκε τον Ιούλιο του 2015 σε ξενοδοχείου της Επιδαύρου. Ως γνωστόν ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε εμφανίσει ως μάρτυρα την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα αλλά και τον θεατρικό παραγωγό Διονύση Παναγιωτάκη στην προσπάθειά του να αποδημήσει τον αρχικό ισχυρισμό του νεαρού άνδρα ότι ο βιασμός είχε τελεστεί τον Αύγουστο του 2015 και πράγματι απέδειξε ότι εκείνη την περίοδο (Αύγουστο) φιλοξενούνταν στην Ιθάκη. Ωστόσο το φερόμενο θύμα με νεότερη κατάθεσή του στην ανακρίτρια θυμήθηκε την ακριβή ημερομηνία της σεξουαλικής κακοποίησης τοποθετώντας την το διάστημα 25-26 Ιουλίου 2015. Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι «αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ύποπτο καθώς έκτοτε έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την εξασθένιση της μνήμης». Παράλληλα υποστηρίζει ότι την παραμονή του Λιγνάδη στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο επιβεβαιώνει και ο σκηνοθέτης Κ.Φ. που είχε καταλύσει εκεί με τη συζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι αλλά και ο μάρτυρας Τ.Μ. ο οποίος ήταν μαζί με τον Λιγνάδη και τον Σεφ. Τον Λιγνάδη όμως «καίνε» τα μηνύματα που αντάλλαξε το φερόμενο θύμα με τον μάρτυρα «στα οποία κανονίζουν πως θα πάνε στο σπίτι του κατηγορούμενου για να φύγουν όλοι μαζί για Επίδαυρο, ενώ γίνεται αναφορά και ότι έμειναν σε ξενοδοχείο». Παράλληλα η κυρία Σαπίδου επισημαίνει ότι δεν αρκεί ότι δεν βρέθηκε κράτηση στο όνομα του Λιγνάδη καθώς όπως αποκαλύφθηκε εκείνη την περίοδο δεν κόβονταν αποδείξεις και δεν τηρούνταν βιβλία επισκεπτών, ενώ και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που κατέθεσε δεν μπόρεσε να βεβαιώσει ότι δεν ήταν εκεί ο κατηγορούμενος ηθοποιός, σημειώνει το dikastikoreportaz.gr.

Σε ότι αφορά τη μήνυση για βιασμό του ενήλικα Δ.Μ. ο οποίος φέρεται να τελέστηκε το Νοέμβριο του 2018 στο διαμέρισμα του ηθοποιού, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το φερόμενο θύμα «περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος, αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος είχε στην πλάτη δυο ουλές, που πράγματι υπάρχουν και οφείλονται σε επίθεση που δέχθηκε στο παρελθόν από άγνωστους δράστες με σκοπό τη ληστεία, κατονομάζει τη μάρκα ουίσκι που τον κέρασε, ενώ στις 27.11.2018 έλαβε πράγματι χώρα εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα…Ο ισχυρισμός του αδερφού του κατηγορούμενου ότι ο τελευταίος δεν θα σύναπτε ποτέ ερωτική σχέση με ναρκομανή, διότι είναι άτομο υποχόνδριο και νοσοφοβικό δεν αποδυναμώνει την κατάθεση του Δ.Μ. διότι ας μην λησμονείται ότι η γενετήσια σε βάρος του πράξη έγινε με την χρήση υποκατάστατου μέσου…».

Σε ότι αφορά τον τέταρτο καταγγελλόμενο βιασμό του Π.Φ. μέσα στο σπίτι του ηθοποιού στις 15 Μαρτίου 2015 η εισαγγελέας δηλώνει βεβαία ότι πραγματοποιήθηκε κάνοντας μνεία και στην κατάθεση του Α.Τ. ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας την ώρα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα