Ιστορικός Περίπατος: Η πρώτη μεγάλη μάχη των Δεκεμβριανών σε Μακρυγιάννη και Πλάκα

Ιστορικός Περίπατος: Η πρώτη μεγάλη μάχη των Δεκεμβριανών σε Μακρυγιάννη και Πλάκα
Dmitri Kessel

Νέο ιστορικό περίπατο με θέμα τα Δεκεμβριανά διοργανώνει την προσεχή Κυριακή ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο για την πρώτη μεγάλη μάχη των Δεκεμβριανών σε Μακρυγιάννη και Πλάκα. Χώρος συνάντησης η είσοδος του Ζαππείου Μεγάρου.

Ο συγκεκριμένος ιστορικός περίπατος (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) εστιάζει σε μια από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών, αυτή των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και στις τρεις μικρότερες και άγνωστες μάχες στην περιοχή της Πλάκας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 1944.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τον τρόπο υλοποίησης των επιθέσεων από τον ΕΛΑΣ, την αγωνιώδη άμυνα των χωροφυλάκων, την καθοριστική επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων και τις κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλα μέτωπα της μάχης.

Οι τίτλοι των στάσεων:

  1. Νεκροί στους δρόμους της Πλάκας. Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής.
  2. Βρετανικά τεθωρακισμένα στην Αμαλίας και ελασίτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μάχη στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού.
  3. «Η 23η (Βρετανική) Ταξιαρχία Αρμάτων Μάχης ενημερώθηκε, δεν μπορεί να αναλάβει δράση – όλοι δεσμευμένοι». Η κατάληψη του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος (Πλάκας) από τον ΕΛΑΣ.
  4. 6 Δεκεμβρίου 1944, ώρα 5:45. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχεται επίθεση.
  5. «Ώρα 9η πρωινή. Η πίεσις του εχθρού αυξάνει. Βαλλόμεθα συνεχώς εξ όλων των κατευθύνσεων». Η δεύτερη επίθεση του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη.

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από τις μάχες των Δεκεμβριανών, στον κήπο του Ζαππείου.

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/5june2022

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάνετε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/

*Στη φωτογραφία του Dmitri Kessel βρετανικό άρμα μάχης στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα κατά τη διάρκεια των μαχών των Δεκεμβριανών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα