Καιρός: Η μεσοπρόθεσμη τάση το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου

Καιρός: Η μεσοπρόθεσμη τάση το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου
Αίθριος καιρός στην Αργολίδα Eurokinissi

Μετά τη διέλευση της διαταραχής που θα μας επηρεάσει έως την Τρίτη 2/2, τα προγνωστικά δείχνουν ότι μέχρι το πέρας του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου ο καιρός θα κυλήσει χωρίς βροχές και με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Σε μεγάλο βαθμό έχουν επαληθευτεί οι γενικές μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τη χώρα μας του SEECOF ομάδας του Mediterranean Climate Outlook Forum, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) όπου έδειχναν τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά ή πάνω από την κανονική τιμή για όλη την περιοχή όπως είχαμε παρουσιάσει από το News 24/7.

Από τις αρχές του Νοέμβρη έχει γίνει και επικαιροποίηση με τις νεότερες τάσεις του καιρού, η οποία έδινε 50% πιθανότητες για υψηλότερες τιμές. Εμείς στη συνέχεια θα δούμε την άμεση προοπτική για το επόμενο δεκαήμερο, χρονικό διάστημα που μπορούμε να “εμπιστευόμαστε” και το οποίο έχει πρακτική σημασία για την καθημερινότητά μας. Δεν θα πάμε μακρύτερα.

 

Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Μετά τη διέλευση της διαταραχής που θα μας επηρεάσει έως την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, όλα τα προγνωστικά δείχνουν για την χώρα ότι μέχρι το πέρας του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου ο καιρός θα κυλήσει χωρίς βροχές και με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Θα σταματήσει η ζωνική ροή της ατμόσφαιρας και θα μπλοκαριστούν πρόσκαιρα τα συστήματα από την Κεντρική Ευρώπη και την Κεντρική Μεσόγειο και έτσι τα διάφορα βαρομετρικά χαμηλά δεν θα μπορέσουν να μας επηρεάσουν.

Στο παραπάνω video εύκολα μπορείτε να διακρίνετε ότι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος οι βροχές σταματάνε στην περιοχή μας και μόνο προς το τέλος του δεκαημέρου υπάρχει η τάση αλλαγής του καιρού για να έχουμε και πάλι φαινόμενα.

Ανάλογο video μπορείτε να παρακολουθήσετε για τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών στα 850 hPa , όπου μπορείτε εύκολα να διακρίνετε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα βρισκόμαστε πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Υπάρχει βέβαια η τάση για να έρθει πιο κρύος καιρός  και αυτό θα το ξανασυζητήσουμε σε λίγες μέρες.  

Η θερμοκρασιακή τάση αποτυπώνεται πολύ καλά και στο Μετεώγραμμα της Αθήνας , όπου σε όλο σχεδόν το χρονικό διάστημα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία (μαύρη γραμμή) θα βρίσκεται πολύ πάνω από τη μέση κλιματική τιμή (θαλασσί γραμμή) ακόμη και 10-12 βαθμούς . Πάντως η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές προς τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου ακολουθεί ομαλή πτωτική πορεία, αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό προσαρμοζόμενη στον καιρό που θα “πρέπει” να έχουμε τον Φεβρουάριο. Η πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει  θα μας κακοφανεί, διότι θα έχουμε συνηθίσει αρκετές μέρες τον πιο ζεστό καιρό.

 

Στο παραπάνω μετεώγραμμα είναι εμφανής η απουσία βροχοπτώσεων για την Αθήνα στο διάστημα 3 με 11 Φεβρουαρίου, λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας, με το block που αναφέραμε προηγουμένως .

Ανάλογη πορεία εμφανίζεται και στο μετεώγραμμα της Θεσσαλονίκης, με θερμοκρασίες και εκεί ακόμη και κατά 10 βαθμούς πάνω από την κανονική τιμή για να ακολουθήσει ομαλή και βαθμιαία πτωτική πορεία της θερμοκρασίας.

 

Παρότι η αστική πυκνότητα, η κινητικότητα, και η σωστή χρήση μάσκας εντός των κοινοτήτων είναι οι βασικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την μεταδοτικότητα του COVID-19 , o καιρός από μόνος του αναγνωρίστηκε ως επηρεαστικός παράγοντας σε μικρότερο όμως βαθμό.

 

Ουδείς πάντως αμφισβητεί ότι αν επικρατούσαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες θα ήταν τα πράγματα δυσμενέστερα και έτσι κάτω από αυτήν την οπτική, θεωρείται θετικό στοιχείο για την χώρα μας οτι οι  θερμοκρασίες κυμαίνονταν  από το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, όπως είχαμε αναφέρει στο μεγάλο αφιέρωμα του News 24/7 για την σχέση καιρού με την υγεία, τονίζοντας ιδιαίτερα τις μεταβολές διαφόρων παραμέτρων, κυρίως των θερμοκρασιών  και της υγρασίας. Ανά τακτά διαστήματα από αυτή την στήλη θα σας πληροφορούμε για τις διαθέσεις του καιρού και την μεσοπρόθεσμη τάση του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα