Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός, κλειστή η Εθνική Οδός – Αγωνία για τη Λάρισα

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός, κλειστή η Εθνική Οδός – Αγωνία για τη Λάρισα
Πλημμύρες στη Λάρισα από την υπερχείλιση του Πηνειού Eurokinissi

Δέκα νεκρούς μετράει η χώρα μας από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Αγωνία για την πόλη της Λάρισας με την πόλη να εξακολουθεί να κινδυνεύει από την υπερχείλιση του Πηνειού. Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ρεύμα προς Αθήνα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό κατοίκων στον θεσσαλικό κάμπο.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στις περιοχές της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα και υπάρχουν πλέον φόβοι για το κέντρο της Λάρισας, ενώ παράλληλα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Εθνική Οδό. Όσο η στάθμη του νερού ανεβαίνει, αποφασίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκκενώσεις οικισμών.

Η λίστα με τους νεκρούς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (08/09), οι νεκροί επισήμως είναι 10 και οι αγνοούμενοι τέσσερις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα ανέβει.

Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, η στάθμη του σε κάποια σημεία φθάνει τα 10 μέτρα με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπερχειλίσει, ενώ ήδη πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν και παραποτάμιες περιοχές της πόλης της Λάρισας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνύματα του 112 διαδέχονται το ένα το άλλο.

Λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Το βάρος έχει πλέον πέσει στους απεγκλωβισμούς πολιτών με ό,τι μέσο είναι εφικτό, από τις περιοχές που έχουν “εξαφανιστεί” κάτω από τόνους λάσπης -ιδίως από τον Παλαμά Καρδίτσας- είναι συνταρακτικές. Όπως και οι μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι για ώρες χωρίς τροφή και νερό και περιμένουν καρτερικά βοήθεια.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στον απεσταλμένο του NEWS 24/7 Μάνο Φραγκιουδάκη. Ψάχνουν βάρκες για να φύγουν από τα σπίτια τους και εκφράζουν την οργή τους για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον Βόλο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ και στο Πήλιο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Το οδικό δίκτυο σε διάφορα τμήματά του είναι κατεστραμμένο, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Έκλεισε η Εθνική Οδός, πού αλλού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

“Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.”

Στους 1.158 οι διασωθέντες πολίτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στους 1.158 (ΓΕΣ : 183, ΓΕΝ: 30, ΓΕΑ: 33, ΔΕΠ : 912) ανέρχονται πλέον, μέχρι στιγμής, οι εγκλωβισμένοι πολίτες που περισυνελλέγησαν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Παράλληλα αυξήθηκαν από 378 στα 448 άτομα το προσωπικό που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές καθώς προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Επίπλέον έχουν διατεθεί:

– 14 Ειδικά Οχήματα Hummer (από 13),

– 47 Οχήματα Γενικής Χρήσης (από 46)

– 2 Ασθενοφόρα.(από 1),

– 66 λέμβοι (από 52) ενώ

– Οχήματα φορτωμένα με 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA κινούνται προς την Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα