Κιλελέρ: Μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών – Με τρακτέρ στο χώρο εκδήλωσης για την εξέγερση

Διαβάζεται σε 3'
Συλλαλητήριο αγροτών
Συλλαλητήριο αγροτών Eurokinissi

Μετά την τελευταία τους συνέλευση, οι αγρότες στη Θεσσαλία αποφάσισαν να κάνουν κάλεσμα για μαζικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, ως φόρος τιμής για την εξέγερση.

Ο κύβος ερρίφθη και οι αγρότες στη Θεσσαλία μετά και την συνέλευση στον Πλατύκαμπο αποφάσισαν να κάνουν κάλεσμα για μαζικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, στις 31 Μαρτίου.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο, όπως γράφει το thesstoday, πάρθηκε μετά τις συνελεύσεις των μπλόκων της Καρδίτσας, των Φαρσάλων των παραΚάρλιων χωριών και του Πλατυκάμπου. Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα όπου διεξάγεται η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση των αγροτών κολίγων (1910) και που παραδοσιακά δίνει το «παρών» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και πλειάδα εκπροσώπων τοπικών φορέων. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει το ελληνικό κράτος και όχι οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι σύμφωνα με την ιστορία, τιμούν την εξέγερση στις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ, οπότε αναμένεται δεκάδες τρακτέρ -κυρίως από τη Λάρισα- να περιφρουρήσουν τον χώρο στο μνημείο της εξέγερσης. Σκοπεύουν, μάλιστα, να αποκλείσουν την περίμετρο και να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκδήλωση -που αφορά τον αγροτικό αγώνα- θα διεξαχθεί μόνο εάν και εφόσον, λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις για την επόμενη της Θεσσαλίας.

“Είναι θέμα τιμής στη μνήμη των αγροτών που θυσιάστηκαν”

Το κάλεσμα έχει γίνει από όλα τα θεσσαλικά μπλόκα και αναμένεται μαζική συμμετοχή από εκατοντάδες αγρότες, με τον Ρίζο Μαρούδα, εκπρόσωπο του μπλόκου του Πλατυκάμπου να δηλώνει στο ThessToday.gr ότι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι με τα όσα εξαγγέλθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης. «Το master plan για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας όχι απλά δεν ευνοεί, αλλά δεν λέει τίποτα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες τις οποίες έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «δεν θα γίνουμε κολίγοι όπως ήμασταν κάποτε. Θα παλέψουμε για τη Γη μας, όπως τότε. Είναι θέμα τιμής και υποχρέωσης στη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για τον αγώνα των αγροτών».

Η εξέγερση του Κιλελέρ

Ο Μάρτιος του 1910 σημαδεύτηκε στη Θεσσαλία από τα αιματηρά γεγονότα κατά την «εξέγερση του Κιλελέρ». Εκατοντάδες ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των «τσιφλικάδων» και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ίδιων, καθώς και των συνθηκών διαβίωσής τους. Η διαμαρτυρία κατέληξε άδοξα στις 6 Μαρτίου, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες, με συνέπεια τέσσερις να χάσουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα