ΚΙΝΑΛ: Η Πολιτική Προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξυπηρετεί επικοινωνιακούς χειρισμούς

ΚΙΝΑΛ: Η Πολιτική Προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξυπηρετεί επικοινωνιακούς χειρισμούς
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του θέτει υπό αμφισβήτηση όσα είπε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για καλύτερη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

Το Κίνημα Αλλαγής αμφισβητεί ότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο σε προσωπικό και μέσα, κάνοντας λόγο για ψευδή ισχυρισμό από τον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Υμηττό.

Σε ανακοίνωσή του, ο τομέας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Πολιτική Προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται εργαλείο εξυπηρέτησης των επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με μόλις 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη διαθέσιμα, ενώ, πέρυσι, είχαμε διαθέσιμα 7 CL-215 και 5 CL-415».

Επισημαίνει δε ότι «η πολιτική προστασία εντός της αντιπυρικής περιόδου, η οποία, σημειωτέον, ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες κι όχι σήμερα, βρίσκεται σε σημείο μηδέν, αφού οι βασικές πρόνοιες του ν. 4622/2020, του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και που υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζε την πολιτική προστασία, δεν έχουν εφαρμοστεί».

Προς τούτο επικαλείται την υπ’ αριθμ. 8778/14-03-2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που γνωστοποιήθηκε στους δήμους και τις περιφέρειες, μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του νόμου αναστέλλεται, για φέτος, και στη θέση του θα λειτουργήσουν οι προηγούμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως:

– Ο εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που αποτελούσε την κεντρική επιλογή του νόμου δεν έχει συσταθεί ακόμη.

– Ο εθνικός συντονιστής δεν υπάρχει, ούτε και οι περιφερειακοί συντονιστές.

– Τα περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.), όπως και τα περιφερειακά συντονιστικά όργανα (ΠΕΣΟΠΠ) και τα τοπικά συντονιστικά όργανα(ΤΕΣΟΠΠ) δεν έχουν συσταθεί.

– Οι αυτοτελείς διευθύνσεις πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες και τα αυτοτελή τμήματα στους Δήμους που προβλέπει ο νόμος δεν λειτουργούν.

– Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει κάνει την κατανομή πιστώσεων για έργα πρόληψης πυρκαγιών και δασοπροστασίας από τους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει κανένα έργο.

– Οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα του στόλου των 3.250 οχημάτων παντός τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ. Περισσότερα, δε, τα μισά οχήματα (55% του στόλου) είναι παλαιότερα της εικοσαετίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα