WSJ: Όλοι ονειρεύονται island hopping στα ελληνικά νησιά, μέχρι να μπουν στο “πλοίο της αναγούλας”

Διαβάζεται σε 5'
WSJ: Όλοι ονειρεύονται island hopping στα ελληνικά νησιά, μέχρι να μπουν στο “πλοίο της αναγούλας”
Πλοίο ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Φωτό αρχείου. EUROKINISSI

Οι ισχυροί άνεμοι του Αιγαίου μπορούν να μετατρέψουν το ειδυλλιακό island hopping σε μια δύσκολη δοκιμασία, με έντονους κλυδωνισμούς, ναυτία και επιβάτες που μετρούν τα λεπτά μέχρι να φτάσουν στη στεριά.

Ειδυλλιακά νησιά, καταγάλανα νερά και ατελείωτες διαδρομές στο Αιγαίο συνθέτουν για εκατομμύρια τουρίστες το όνειρο του ελληνικού island hopping. Όμως, όταν τα μελτέμια δυναμώνουν και τα πλοία αρχίζουν να κλυδωνίζονται στα κύματα, το ταξίδι μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εμπειρία, με ναυτία, σακούλες για εμετό και τους επιβάτες να παρακαλούν απλώς να φτάσουν στον επόμενο προορισμό τους.

Αυτό ακριβώς έζησε η Austin Croteau. Το Αιγαίο έμοιαζε ήρεμο καθώς η ίδια περίμενε να επιβιβαστεί στο πλοίο της. Ταξίδευε μαζί με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους από τη Σύρο προς την Αθήνα.

Λίγα λεπτά αφότου το πλοίο τους απέπλευσε από το λιμάνι, τεράστια κύματα άρχισαν να χτυπούν το σκάφος, το οποίο κλυδωνιζόταν έντονα δεξιά κι αριστερά. Η 38χρονη Croteau, έβλεπε το νερό να καλύπτει τα παράθυρα, ενώ τα μέλη του πληρώματος έσπευδαν να βοηθήσουν τους επιβάτες.

«Πήγαιναν από τον έναν στον άλλον, τους έκαναν αέρα και μοίραζαν σακούλες για εμετό δεξιά κι αριστερά», είπε. «Δεν άξιζε καν να προσπαθήσεις να φτάσεις στην τουαλέτα».

Όπως είπε, φαινόταν σαν οι μισοί επιβάτες να είχαν hangover. Η Croteau κοίταξε γύρω της και είδε ανθρώπους να βάζουν τα χέρια μπροστά στο στόμα τους για να μην κάνουν εμετό.

«Δεν είχα ξαναδεί ποτέ το πρόσωπο του παιδιού μου να γίνεται πράσινο», είπε η Croteau, μητέρα και «digital nomad», η οποία πλέον έχει ως βάση της τη Σύρο.

Τέτοια ταξίδια έχουν γίνει σχεδόν “τελετουργία” για τα εκατομμύρια τουριστών που κάνουν island-hopping στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, και ονειρεύονται παραλίες, πάρτι και φέτα. Χιλιάδες αναρτήσεις στα social media περιγράφουν το τι πέρασαν οι ταξιδιώτες στη θάλασσα, χαρακτηρίζοντας τα πλοία “κομήτες εμετού” και τον “χειρότερο εφιάλτη” σου.

Η Emily Savage, 25 ετών, είχε σχεδιάσει ένα χαλαρωτικό ταξίδι στην Ελλάδα με την καλύτερή της φίλη. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε να «κρατιέται για να σώσει τη ζωή της» στο πλοίο που κλυδωνιζόταν στη διαδρομή από τη Νάξο προς τη Μήλο, γράφει η Wall Street Journal.

«Τα κύματα έκαναν το πλοίο να αναπηδά και εσύ πεταγόσουν μερικά εκατοστά στον αέρα», είπε η Savage. Aυτό το μαρτύριο κράτησε έξι ολόκληρες ώρες. Το πλοίο έκανε μερικές στάσεις στη διαδρομή και, καθώς επιβίβαζε ή αποβίβαζε περισσότερους επιβάτες, οι άνθρωποι «προσπαθούσαν να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά και έδιναν ο ένας στον άλλον δραμαμίνη», είπε. «Κατά κάποιον τρόπο ήταν μια εμπειρία που μας έφερε πιο κοντά».

Ο Petros Zissimos, managing director του ταξιδιωτικού πρακτορείου Hellenic Holidays, είπε ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη εμπειρία για όσους ταξιδεύουν προς τη Μήλο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.

«Όταν ταξιδεύεις από τη Νάξο στη Μήλο, η θάλασσα θα είναι δύσκολη ανεξάρτητα από το είδος του πλοίου, επειδή διασχίζεις κάθετα τους ανέμους του Αιγαίου», είπε.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει συνήθως ανέμους στις Κυκλάδες ακριβώς την περίοδο που οι τουρίστες συρρέουν στα δημοφιλή νησιά της Μυκόνου, της Νάξου και της Μήλου. Τα νησιά του Ιονίου, που βρίσκονται στη δυτική ακτή της Ελλάδας, τείνουν να έχουν πιο ήρεμες θάλασσες.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των Αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Τα κρουαζιερόπλοια πλέον συνωστίζονται στα λιμάνια της Αθήνας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

«Τα τελευταία τρία χρόνια είναι εξαιρετικά δημοφιλής», είπε ο Zissimos.

Η 33χρονη Sophie Jansen από το Άμστερνταμ, ταξιδεύει στην Ελλάδα περισσότερες από πέντε φορές τον χρόνο και έχει κάνει σχεδόν 100 ακτοπλοϊκά ταξίδια στα νησιά. Τα περισσότερα ταξίδια της —με εξαίρεση μία άτυχη διαδρομή— έχουν κυλήσει ομαλά.

«Στους ανθρώπους αρέσει να ανεβάζουν στο διαδίκτυο αυτά τα χαοτικά βίντεο», είπε η Jansen, η οποία εργάζεται στο marketing και διαχειρίζεται λογαριασμό στα social media αφιερωμένο σε ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ελλάδα. «Δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, όμως σίγουρα δεν είναι έτσι».

Η Jansen λατρεύει το εκτεταμένο ελληνικό ακτοπλοϊκό δίκτυο, το οποίο συνδέει τα περισσότερα κατοικημένα νησιά της χώρας. Συχνά είναι πιο αποτελεσματικό από το αεροπορικό ταξίδι, είπε.

Για να αποφύγει ανεπιθύμητες ναυτίες, επιλέγει ένα μεγαλύτερο και πιο αργό πλοίο, το οποίο είναι πιο σταθερό στη θάλασσα.

Εάν κάποιος έχει προδιάθεση για ναυτία, η Jansen προτείνει να επιλέγει νησιά μεταξύ των οποίων γίνονται δρομολόγια με μεγαλύτερα πλοία.

«Το παν είναι να κάνεις την έρευνά σου και να μην ακολουθείς απλώς ένα δρομολόγιο που είχες φανταστεί στο μυαλό σου», είπε.

Ο Zissimos συμβουλεύει τους πελάτες του να μην ενθουσιάζονται από τα ταχύτερα αλλά μικρότερα σκάφη, καθώς σε αυτά «θα ταρακουνηθείς λίγο περισσότερο». Συνιστά επίσης στους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους επιθέματα κατά της ναυτίας ή να μασούν τσίχλα, κάτι που μπορεί να περιορίσει ορισμένα από τα συμπτώματα.

Για την Croteau, οι δύσκολες διαδρομές με το πλοίο άξιζαν πάντα τον κόπο στο τέλος. Η ίδια μετακόμισε από το New Hampshire στη Σύρο τον Σεπτέμβριο, αφού ταξίδευε σε όλο τον κόσμο μαζί με την οικογένειά της επί τρία χρόνια.

«Ακόμη κι αν φοβάσαι, κάν’ το», είπε. «Τα ελληνικά νησιά — δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν κι αυτά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα