Κορονοϊός: Η Κρήτη σε κατάσταση συναγερμού – Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Η Κρήτη σε κατάσταση συναγερμού – Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Γιατρός και νοσηλεύτρια παρέχουν φροντίδα σε ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ. AP

Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη. Πάνω από 200 οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό. Μίνι lockdown σε τρεις Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές αναφορικά με την “έκρηξη” κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, με αποκορύφωμα τον πολύ ανησυχητικό απολογισμό του προηγούμενου 24ώρου, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία του νησιού με τις γεμάτες κλίνες και τις ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όριά τους.

Υπενθυμίζεται πως, από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίσηκαν στην Κρήτη, δηλαδή πάνω από το 10%, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό οδηγώντας σε λήψη μέτρων για τρεις περιφερειακές ενότητες.

Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των νοσοκομείων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδημιολογική πορεία του νησιού, αλλά και για τη βεβαρυμμένη κατάσταση στα νοσοκομεία, εκεί όπου η εικόνα είναι επίσης δραματική, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 200.

Σύμφωνα με το Cretapost, νοσηλεύονται 220 ασθενείς, εκ των οποία οι 28 βρίσκονται στη ΜΕΘ και οι 24 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως έχει πέσει στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά:

ΠΑΓΝΗ: 58 συνολικά οι ασθενείς με τους 42 να είναι στην κλινική covid και τους 16 στις ΜΕΘ (15 οι διασωληνωμένοι).

Βενιζέλειο: 49 συνολικά οι ασθενείς με τους 43 να είναι στην κλινική covid και τους 6 στη ΜΕΘ (3 διασωληνωμένοι).

Νοσοκομείο Χανίων: 73 συνολικά οι ασθενείς με τους 69 να είναι στην κλινική covid και τους 4 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 26 συνολικά οι ασθενείς με τους 24 να είναι στην κλινική covid και οι 2 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 ασθενείς στην κλινική covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς στην κλινική covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 7 ασθενείς στην κλινική covid.

Νοσοκομείο Σητείας: Ένας ασθενής στην κλινική covid.

Σε το Βενιζέλειο μάλιστα, η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή από διοικητή, Κώστα Τερεζάκη, ο οποίος κάνει λόγο για ασφυκτική πίεση από τα περιστατικά κορωνοϊού.

Για την ώρα το νοσοκομείο αντέχει. Κάθε μέρα έρχονται κρούσματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ο αριθμός ολοένα και αυξάνει”, δήλωσε στο Creta24 για να προσθέσει: “Οι ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους είναι πιο επιβαρυμένη είναι οι έξι που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι”.

Μίνι lockdown σε τρεις από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες

Σε μίνι lockdown μπήκε από σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου και το Ρέθυμνο, ακολουθώντας τα περιοριστικά μέτρα Ηρακλείου και Χανίων, τα οποία βέβαια στις δύο αυτές Περιφερειακές Ενότητες παρατάθηκαν ως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, αναφέρεται πως λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Πλέον, τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση του νησιού.

Τα μέτρα που ισχύουν:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα