Κορονοϊός: Συναγερμός στην Κρήτη για να μη γίνει Μπέργκαμο

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Κρήτη για να μη γίνει Μπέργκαμο
Δύο εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ Facebook @Efthimis Fasoulakis

Το 100% αγγίζει η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή τοπικού lockdown στο Ρέθυμνο μετά την αύξηση του ιικού φορτίου.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγεινομικές αρχές αναφορικά με την “έκρηξη” κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία του νησιού με τις γεμάτες κλίνες και τις ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όριά τους.

Συγκεκριμένα, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων παραμένουν στο «κόκκινο», καθώς από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίσηκαν στην Κρήτη, δηλαδή πάνω από το 10%, με τους διευθυντές των νοσοκομείων να κάνουν λόγο για ένα νέο Μπέργκαμο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τέθηκε το ζήτημα της επιβολής περιοριστικών μέτρων τοπικού lockdown στο Ρέθυμνο, ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί τόσο στο Ηράκλειο, ενώ μέχρι σήμερα, Τετάρτη (18/8) είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά.

“Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί”

Φόβους για το ότι η Κρήτη θα γίνει νέο Μπέργκαμο εξέφρασε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%, ενώ τα νοσοκομεία εξακολουθούν να ειναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και Covid.

Δραματική όμως είναι και η κατάσταση στα Χανιά, όπου καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες κορωνοϊού στο νησί της Κρήτης με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Χανίων το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, φιλοξενούσε συνολικά 73 διασωληνομένους ασθενείς (68 στην Κλινική Covid και 5 στις ΜΕΘ Covid), να βρίσκεται στα όριά του.

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, νοσηλεύονταν 52 ασθενείς (36 στις κλινικές Covid, 16 στην ΜΕΘ – 14 διασωληνωμένοι) και 42 ασθενείς (36 στην κλινική Covid, 6 στην ΜΕΘ – 3 διασωληνωμένοι), αντίστοιχα.

Σύμφωνα μάλιστα με το neakriti.gr, υπάρχουν σκέψεις ώστε να μετατραπεί εκτάκτως ο χώρος ανάνηψης των χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ σε ΜΕΘ Covid, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν στο ΠΑΓΝΗ ασθενείς από τα Χανιά, καθώς ήδη έχουν καλυφθεί οι 68 από τις 73 θέσεις κλινών στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων.

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην τοπική ιστοσελίδα ανέφερε πως υπάρχει ήδη η συνεννόηση – σε πρώτο επίπεδο με τις ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και σε δεύτερο της Θεσσαλονίκης – έτσι ώστε, εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις, να πραγματοποιηθούν αεροδιακομιδές περιστατικών κορωνοϊού σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Περιοριστικά μέτρα στο Ρέθυμνο, παράταση lockdown σε Ηράκλειο και Χανιά

Αργά τη νύχτα δημοσιεύθηκαν σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης οι αποφάσεις με τις οποίες έγινε αποδεκτή η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να ενταχθεί στο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων και το Ρέθυμνο και παράλληλα να παραταθούν σε Χανιά και Ηράκλειο.

Έτσι από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 6:00 το πρωί, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Ισχύουν τα εξής:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα