Κορονοϊός: Ξεπερνούν πλέον τα 46 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα

Κορονοϊός: Ξεπερνούν πλέον τα 46 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα
Ιατρικό προσωπικό σε χώρο νοσοκομείου με ασθενείς κορονοϊού. AP

Αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, μια εξέλιξη η οποία είναι αναμενόμενη και δεν πρέπει να προκαλεί πανικό.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων στην ομάδα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, αλλά και τις εξετάσεις στις επαφές αυτών που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης, νέα κρούσματα κορονοϊού, προστίθενται στον κατάλογο επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που αφορούσε 48χρονο άνδρα, που είχε ταξιδέψει με τον 66χρονο στους Αγίους Τόπους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θεωρούνται μια φυσιολογική εξέλιξη που δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο ή πανικό.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, πρόκειται για άνδρα 48 ετών από την Ιστιαία, που είχε ταξιδέψει με το 9ο κρούσμα, τον 66χρονο από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν και ένα ακόμη κρούσμα στον Πύργο, σε γυναίκα που επίσης είχε ταξιδέψει με την ομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Οι δύο αυτές χώρες έχουν ήδη προστεθεί στον κατάλογο εκείνων που αποτελούν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για να μεταδοθεί ο κορονοϊός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, έχουν ήδη ενημερωθεί περίπου 1500 άτομα για την πιθανότητα να εμφανίσουν λοίμωξη από τον κορονοϊό, είτε λόγω της επαφής τους με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είτε γιατί έχουν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Επίσης έχουν ελεγχθεί 700-800 δείγματα. Παράλληλα ενεργοποιείται από σήμερα 4ψηφιος τηλεφωνικός αριθμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται, ενώ μέχρι τώρα οργανισμός έχει δεχτεί περί τις 60.000 κλήσεις.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στα ύποπτα κρούσματα γίνεται με γρήγορους ρυθμούς κυρίως από τα 3 Εργαστήρια Αναφοράς, το Παστέρ, το Μικροβιολογικό του ΕΚΠΑ και το εργαστήριο στο ΑΠΘ. Υπολογίζεται ότι μπορούν να ελεγχθούν έως και 30 δείγματα ταυτόχρονα. Επίσης έχει ήδη ενεργοποιηθεί και εργαστήριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μέσα στην ημέρα θα υπάρξει επίσης ανακοίνωση σχετικά με τα νέα κρούσματα, ενώ η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεπεραστούν πιθανότατα τα 100.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα