Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία

Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία
Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Από τα ξημερώματα δέχεται συνεχή πλήγματα η Κρήτη και ειδικά οι περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου από το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας.Χείμαρροι που έχουν προκαλέσει ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ. φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή, έως και τις 6 Μαΐου 2021.

Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει από τα ξημερώματα την Κρήτη και ειδικά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα, όπως είχαν προβλέψει στις προειδοποιήσεις τους η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί χείμαρροι, έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί ζημιές δεκάδες σπίτια και καταστήματα, έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα οχήματα μέχρι τις ακτές και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, που δυσκολεύουν και την πρόσβαση, ευτυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τυχόν θύματα ή τυχόν αγνοούμενοι.

Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από τις πρωινές ώρες, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 400 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 25 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Αναφορικά με τους απεγκλωβισμούς, στις περιοχές του Ηρακλείου αφορούν κυρίως απεγκλωβισμούς από 2-3 οχήματα και οι υπόλοιπες από σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπου όλοι οι πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και στο Ρέθυμνο έξι ενήλικοι και ένας ανήλικος, δύο περιπτώσεις από οχήματα και μία από οικία, όπου επίσης μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Σημειώνεται ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που και οι τοπικοί Δήμοι έχουν βγάλει συνεργεία δικά τους και έχουν απομακρύνει κυρίως ηλικιωμένους από τα σπίτια τους, ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής σε υποδομές και περιουσίες. Ως προς τις ζημιές ειδικά, είναι πολλά τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί φθορές στις πληγείσες περιοχές του Ηρακλείου, όπως και στο οδικό δίκτυο, εικόνα όμως καταγραφής αναμένεται να έχουν το πρωί οι τοπικές Αρχές. Στο Ρέθυμνο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Πλατανιά και Πέραμα. Κατά μήκος του οδικού δικτύου σε Πέραμα, Μυλοπόταμο, Αγία Γαλήνη και Αμάρι έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, αλλά το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχει η Πυροσβεστική από την ΕΜΥ, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, όμως από το απόγευμα το φαινόμενο έχει εξασθενίσει αισθητά και έτσι δεν αναμένονται μεγαλύτερα από τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει η κακοκαιρία.

Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη, 11 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι πολίτες στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα