Μακρυγιάννη-Κουκάκι: Νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη

Μακρυγιάννη-Κουκάκι: Νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη
Ακρόπολη Eurokinissi

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων

Νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων, πέριξ της Ακρόπολης. Το ΣτΕ ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμ. 20/2022 γνωμοδότησή του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξαν παρατηρήσεις αναφορικά με την προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο πάνω από το ανώτατο ύψος αποκλειστικά για τη δημιουργία  φυτεμένου δώματος, αν και όπως επισημαίνεται, τα φυτεμένα δώματα είναι διαμορφώσεις οι οποίες δεν προσαυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη του κτιρίου.

Το γνωμοδοτικό όργανο έκρινε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με την εφαρμογή του κινήτρου που παρέχεται για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος (προσαύξηση του ύψους κατά έως 1 μέτρο) τα περιβαλλοντικά οφέλη. Δηλαδή, σύμφωνα με το ΣτΕ, θα πρέπει να ελεγχθεί “η συμβολή στη  βελτίωση του μικροκλίματος και στη θερμική άνεση, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής η οποία γίνεται αντιληπτή από τον Ιερό Βράχο και σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθώρα ασύνδετων και χωρίς καλαισθησία κατασκευών και εγκαταστάσεων (κρίνουμε ότι είναι προτιμότερη μια ομοιόμορφη αισθητικά “πράσινη εικόνα” από τον Ιερό Βράχο), καθώς και η συνάφεια ως προς τις προσαυξήσεις ύψους που προβλέπει το Διάταγμα του 1955″.

Τέλος, κατά τη γνωμοδότηση, “δεν επιτρέπονται  οι  κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδιαίτερο στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του νόμου 4067/2012, δηλαδή  χώροι κύρια χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης μεγίστης επιφάνειας 35 τ.μ. με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι ασκεπείς πισίνες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα