Manurhin MR35: Το όπλο πλαστικών βολίδων της ΕΛΑΣ – Πόσο επικίνδυνο είναι

Manurhin MR35: Το όπλο πλαστικών βολίδων της ΕΛΑΣ – Πόσο επικίνδυνο είναι
Φωτό αρχείου: Δίωξη Ναρκωτικών Eurokinissi

Η ΕΛΑΣ, με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι στο Κουκάκι έκανε χρήσης ελαστικών μπαλών από όπλο Manurhin MR35. Τι τύπου όπλο είναι και που κατασκευάζεται.

Η ΕΛΑΣ στη σχετική ανακοίνωσή της για τη χρήση ή όχι πλαστικών σφαιρών στο Κουκάκι τόνισε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν “ελαστικές μπάλες”.

Τι είναι όμως το Manurhin MR35 που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ και οι ελαστικές μπάλες; Τίποτα άλλο από μπάλες από καουτσούκ διαμετρήματος 35 χιλιοστών.

Δεν έχουν το σχήμα της σφαίρας αλλά ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά αποτροπής και ακινητοποίησης. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τις γαλλικές και τις καναδικές αρχές.

Πλέον όμως οι Γάλλοι αστυνομικοί κάνουν χρήση flash Ball οι οποίες δημιούργησαν πολύ σοβαρές βλάβες σε διαδηλωτές των “κίτρινων γιλέκων”.

Οι MR35 εκτοξεύονται από πυροβόλο όπλο, το οποίο είναι ημιαυτόματο. Δίνει ταχύτητα στις μπάλες 113 μέτρων των δευτερόλεπτο πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απόσταση (η οποία όμως φέρεται να είναι πιο επικίνδυνη).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρώτα MR35 η ΕΛΑΣ τα παρέλαβε το 2013 εν μέσω μνημονίων. Εφτασαν στα χέρια της περίπου 130 όπλα και χιλιάδες μπάλες.

Κατά την περιγραφή του όπλου αναφέρεται ότι η χρήση του προκαλεί σοκ εξουδετέρωσης που σταματά τον επιτιθέμενο από τη συνέχιση της δράσης του.

Στο Κουκάκι ποιος ήταν ο επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα