Μαρτυρία για ξυλοδαρμό στο Κουκάκι: “Τους πήραν με πιτζάμες και ξυπόλυτους. Είναι όλα ψέματα”

Μαρτυρία για ξυλοδαρμό στο Κουκάκι: “Τους πήραν με πιτζάμες και ξυπόλυτους. Είναι όλα ψέματα”
Επιχείρηση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια, στο Κουκάκι την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

Τι δηλώνει στο News 24/7 στενός φίλος της οικογένειας Ινδαρέ - Η παραπληροφόρηση από πλευράς ΕΛΑΣ και η άρνηση υπεράσπισης των συλληφθέντων από τον δικηγόρο τους.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι τους στο Κουκάκι και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Τετάρτης, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο ανδρών της ΕΛΑΣ στην οικία τους.

Όπως κατήγγειλε η σύζυγός του, ο κ. Ινδαρές και οι δύο γιοί του ξυλοκοπήθηκαν στην ταράτσα της οδού Ματρόζου, δίπλα από την παρακείμενη κατάληψη που εκκενωνόταν, και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους “χωρίς ένταλμα”, όπως ανέφερε η σύζυγός του ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης, οι αστυνομικοί ζήτησαν από την οικογένεια να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού τους, έχοντας την υποψία ότι από εκεί διέφευγαν καταληψίες.

Ο πατέρας της οικογένειας ζήτησε χαρτί εισαγγελέα για να τους επιτρέψει να μπουν στο σπίτι του.

Μετά από λίγο άκουσαν θόρυβο στην ταράτσα, ανέβηκαν ο πατέρας με τους γιους του και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους ακινητοποίησαν με βία και τους προσήγαγαν. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εικόνα προσαχθέντα με κουκούλα στο κεφάλι.

Η στιγμή που αστυνομικοί ακινητοποιούν τους ιδιοκτήτες του οικήματος, δίπλα από το υπό κατάληψη κτήριο Eurokinissi

 

Η μητέρα καταγγέλλει πως χρησιμοποιήθηκε βία από τους αστυνομικούς. Σε έρευνα που ακολούθησε εντός της οικίας της δεν εντοπίστηκε κάποιο άτομο ούτε κάτι το ενοχοποιητικό.

Από εκεί και πέρα ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ η οποία επιχείρησε να δώσει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως η έφοδος έγινε στο πατρικό σπίτι προσαχθέντων από την κατάληψη.

Όπως ανακοινώθηκε μέσω παρέμβασης του εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, “όλα έγιναν νόμιμα και παρουσία εισαγγελέα και όπως προέκυψε οι δύο νεαροί που ήταν εντός της κατάληψης πήδηξαν στην ταράτσα της διπλανής οικίας που ήταν το πατρικό τους σπίτι και προσήχθησαν, ενώ μαζί τους προσήχθη και ένα τρίτο άτομο πιθανόν ο πατέρας τους, ο οποίος επιχείρησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού”.

Τη δική του εκδοχή όμως για τα συμβάντα δίνει στο News 24/7 στενός φίλος του ενός εκ των δύο γιων του κ. Ινδαρέ, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος μας επιβεβαίωσε πως οι τρεις προσαχθέντες δεν είχαν επικοινωνία με τον δικηγόρο τους Θεόδωρο Μαντά. “Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι πρόκειται για προσαγωγή και όχι σύλληψη. Στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης θα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες και τότε θα δούμε περισσότερα. Πράγματι, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης τους είχε αποστερηθεί το δικαίωμα συνομιλίας με τον συνήγορό τους”.

Μας αναφέρει δε πως ο στενός του φίλος είναι και ο ίδιος ασκούμενος δικηγόρος. “Γνωρίζει τα δικαιώματά του και μπορώ να τονίσω πως ουδεμία σχέση έχει με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ή την κατάληψη. Ο κ. Αλιβιζάτος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για το περιστατικό, ξέρει και ο ίδιος για ποια οικογένεια πρόκειται”, τονίζει στο News 24/7.

Οι τρεις προσαχθέντες της οικογένειας μετά τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ κρίθηκε πως πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για να εξακριβωθεί η κατάσταση της υγείας τους καθώς έφεραν τραύματα.

“Χαρακτηριστικό είναι πως είχαν σπάσει τα γυαλιά του πατέρα και ένας φίλος πήγε να του πάει καινούργια γυαλιά”, μας λέει. “Τους πήγαν στο τμήμα με τις πιτζάμες τους και χωρίς καν παπούτσια. Όλα αυτά που ειπώθηκαν ότι αντιστάθηκαν και πως πέταξαν μπογιές δεν ισχύουν, γνωρίζω πολύ καλά την οικογένεια. Ζήτησαν να δουν δικαστικό χαρτί, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι ξανάρχονται και μέχρι να γυρίσουν με εισαγγελέα, άκουσαν φασαρία στην ταράτσα τους, πήγαν να δουν τι γίνεται και τους προσήγαγαν βίαια”, συνεχίζει.

“Έχουν ειπωθεί πάρα πολλές παραφιλολογίες. Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, πράος άνθρωπος, ιδεολογικά δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει να πάρει όπλο αστυνομικού”.

“Η αλήθεια θα φανερωθεί άμεσα γιατί υπάρχουν πολλοί γείτονες που τράβηξαν βίντεο, έβγαλαν φωτογραφίες και ζητούν να μιλήσουν, να καταθέσουν για όσα έγιναν”, καταλήγει ο φίλος του ενός προσαχθέντα μιλώντας μαζί μας.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για περιστατικά “αστυνομικής βίας”, όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό.

Ο κ. Αλιβιζάτος που είναι πρόεδρος στην επιτροπή, την οποία συνέστησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, για την “τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων” της Αστυνομίας, πήρε αφορμή από το περιστατικό στο Κουκάκι και κάλεσε τον υπουργό να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ο αρμόδιος υπουργός απάντησε με δική του επιστολή τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “η επιχείρηση εκκένωσης έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας”.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Για ψέματα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού έκανε λόγο ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Τσίπρας: “φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο”

Εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης έκανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Χαρακτήρισε “χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης” και αναφέρθηκε: “στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας”.

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: “Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση”. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική”.

Γεννηματά: Η αστυνομική αυθαιρεσία καθημερινά πληθαίνει

Η κ. Γεννηματά, στη δική της εισήγηση στη Βουλή, αναφέρθηκε στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων, τονίζοντας ότι “η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή”.

ΚΚΕ: Κρεσέντο αστυνομικής βίας

“Το σημερινό (χθεσινό) κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο”, τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, προσθέτοντας, “οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων”.

“Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του, «σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας”.

Μέρα 25: Αυτό δεν είναι κανονικότητα

“Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών χωρίς άδεια εισαγγελέα σε οικία που απλώς γειτνίαζε με κατάληψη, και η άσκηση αδικαιολόγητης βίας στους εύλογα διαμαρτυρόμενους ενοίκους της, δείχνει μια Αστυνομία που δε δείχνει συμφιλιωμένη με την ιδέα των Δημοκρατικών θεσμών και ορίων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα