Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Μόνο αναγκαίες πτήσεις από νότια Αφρική, τρία τεστ και δεκαήμερη καραντίνα

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Μόνο αναγκαίες πτήσεις από νότια Αφρική, τρία τεστ και δεκαήμερη καραντίνα
Πολίτες σε αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ AP

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Τι αποφασίστηκε για το πρωτόκολλο εισόδου των ταξιδιωτών από χώρες της νοτίου Αφρικής. Παγκόσμια ανησυχία για μια κατάσταση "που προχωρά πολύ γρήγορα".

Έκτακτες αποφάσεις έλαβε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις πτήσεις που δέχεται η χώρα μας από κράτη της νοτίου Αφρικής, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα κρούσματα της νέας παραλλαγής B.1.1.529 που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα.

Η επιτροπή αποφάσισε να επιβληθεί αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια από την πρεσβεία για να μπαίνουν στην χώρα και μόνο αν υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος. Από τη στιγμή που θα έρχονται στη χώρα θα μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα. Επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία μοριακά τεστ, ένα πριν το ταξίδι τους, ένα όταν φτάνουν στη χώρα μας και ένα στη δεκαήμερη καραντίνα.

Για τους έλληνες πολίτες που έρχονται από τις χώρες της νότιας Αφρικής αποφασίστηκε πως θα έρχονται κανονικά στη χώρα χωρίς να χρειάζεται ειδική άδεια, όμως θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τρία μοριακά τεστ κορονοϊού. Ένα πριν το ταξίδι, ένα όταν μπουν στη χώρα και ένα όταν βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα. Επίσης, θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Βέλγιο.

Αντιδρά η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν “βιαστικές” από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

“Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις”, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι “βιαστική” και “καταστροφική”, τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο “χιονοστιβάδας” σε όλη την οικονομία.

“Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση”, δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. “Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο”, σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

SOOC

Πτώση των Χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο

Ευρωπαϊκές ομάδες του πρωταθλήματος ράγκμπι United Rugby Championship θέλουν να φύγουν από την Νότια Αφρική, όπου αναμενόταν να μετάσχουν σε αγώνες κατά την 6η ημέρα του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν ομάδες της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Νότιας Αφρικής.

Οι φόβοι που προκάλεσε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε την ώρα που οι υγειονομικοί περιορισμοί προκαλούσαν κοινωνικές εντάσεις και παρέμενε η δυσπιστία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο.

Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος.

Η Ιταλία απαγόρευσε ήδη σήμερα την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής “τις τελευταίες 14 ημέρες”. Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της.

Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

“Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εισαγωγή μιας νέας παραλλαγής που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα”, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. Κάποια νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν κορεστεί και στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για όλους στη χώρα, όπως αποφάσισε η Αυστρία.

Έρευνες για τον κορονοϊό σε εργαστήριο στο Βέλγιο 2021 Virginia Mayo/AP

“Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα”

“Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της παραλλαγής”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα χρειαστεί “εβδομάδες” για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους: “Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι”, διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για “δύο επιπλέον κρούσματα” και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.

Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής του ιού.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε εξάλλου ο εντοπισμός ενός κρούσματος του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στο Βέλγιο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι διέγνωσε κρούσμα της νέας παραλλαγής.

“Έχουμε τώρα ένα επιβεβαιωμένο κρούσματα της παραλλαγής αυτής. Πρόκειται για κάποιον που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το πρόσωπο αυτό διεγνώσθη θετικό στις 22 Νοεμβρίου και δεν είχε εμβολιαστεί” κατά της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντερμπρούκε.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν “εξαιρετικά υψηλό” αριθμό μεταλλάξεων και “μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα”, εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.

Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

“Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος”, δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.

Στον ΠΟΥ, οι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού που προκαλεί την COVID-19 συνεδριάζουν σήμερα για να αποσαφηνίσουν την επικινδυνότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει “το αργότερο εντός δύο εβδομάδων” τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα