“Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για τα Τέμπη” – Στους δρόμους μαζικά οι εργαζόμενοι

“Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για τα Τέμπη” – Στους δρόμους μαζικά οι εργαζόμενοι
Διαδήλωση για την τραγωδία στα Τέμπη στο Σύνταγμα eurokinissi

"Προστασία της ανθρώπινης ζωής, σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές" ζητούν οι εργαζόμενοι που απεργούν την Τετάρτη (8/3). Ζητούν δικαίωση για την τραγωδία στα Τέμπη.

Διαστάσεις γενικής απεργίας παίρνει η κινητοποίηση πολλών συνδικαλιστικών φορέων την Τετάρτη (8/3) με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) προκήρυξε αρχικά εικοσιτετράωρη απεργία για την 8η Μάρτη καλώντας όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, στις 13:00 στην Πλατεία Συντάγματος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς” επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Όπως προσθέτει, “διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ), με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών προσώπων που φέρουν ευθύνες” σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ανακοίνωσή του.

24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για αύριο Τετάρτη αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε 24ωρη απεργία η στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία – για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος“, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμμετέχουν στην απεργία οι δάσκαλοι

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τη ΔΟΕ να έχει ανακοινώσει ότι οι δάσκαλοι συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, με επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ στην απεργία

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται και ζητούν να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη.

Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να ακούει με τη δέουσα προσοχή τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

«Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό στο ρόλο των γυναικών ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες που είναι σε ποσοστό 70%. Οι γυναίκες υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού πολέμου αγωνίζονται με σθένος και γενναιότητα σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Με πολλές υποχρεώσεις και λίγα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε να επιλυθούν αιτήματα χρόνια και δίκαια των γυναικών συναδέλφων από την πολιτεία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργαζόμενοι της Hellenic Train

Στην συνεδρίασή τους το βράδυ της Δευτέρας (6/3) τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κήρυξε και αυτή 24ωρη απεργία στα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά, την Τετάρτη (8/3).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Οι συρμοί των γραμμών 1 (ΗΣΑΠ) και το ΤΡΑΜ θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 17:00. Οι συρμοί των γραμμών 2 και 3 του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 12:00 έως τις 16:00.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς ανακοίνωσαν νωρίτερα, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα, οι τρεις γραμμές του μετρό επρόκειτο να λειτουργήσουν από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 για τη μεταφορά διαδηλωτών ωστόσο, αυτό άλλαξε με τη νέα ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ: “Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών. Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς”

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διεκδικεί ασφαλή και σύγχρονη συγκοινωνία για όλους και για τον λόγο αυτό δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι το Eργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, επισημαίνει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις. Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος».

Κάλεσμα σε 76 πόλεις για την απεργία

 • -Αθήνα: 12:00 Προπύλαια (Φοιτητικοί Σύλλογοι) / 12.30 Κλαυθμώνος (Συνδικάτα)
 • Θεσσαλονίκη: 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου
 • Πάτρα: 10:30, Πλατεία Γεωργίου
 • Αγρίνιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Αίγιο: 10.30, Τρίγωνη Πλατεία
 • Αλεξανδρούπολη: 12:00, Δημαρχείο
 • Αλιβέρι: 13:00, Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
 • Αμαλιάδα: 09:30, Πλατεία Αγ. Αθανασίου
 • Αμύνταιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Άμφισσα: 12:30, Πλατεία Κεχαγιά (πάνω πλατεία)
 • Αντίπαρος 17:00 λιμάνι
 • Αργοστόλι: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Άρτα: 10:00, Πλατεία Κιλκίς
 • Αταλάντη: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Βέροια: 10.30: και 18:00, Πλ. Δημαρχείου
 • Βόλος: 12:00, Θόλος
 • Γιάννενα: 11:00, Κεντρική Πλατεία
 • Γιαννιτσά: 18:00, Πεζόδρομος
 • Δράμα: 11:30 Κεντρική Πλατεία
 • Έδεσσα: 19:00, Σταθμός ΟΣΕ
 • Ελασσόνα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Ζάκυνθος: 10:00, Πλ. Αγίου Μάρκου
 • Ηγουμενίτσα: 18:30, Πλατεία Δημαρχείου
 • Ηράκλειο: 11:00, Πλατεία Ελευθερίας
 • Θάσος: 12:00, Πλατεία Λιμένα
 • Θήβα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Ιεράπετρα: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας
 • Ικαρία: 12:00, Πλατεία Αγ. Κηρύκου
 • Ιστιαία: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Καβάλα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Καλαμάτα, 10:30, Κεντρική Πλατεία
 • Καρπενήσι, 19:00, Κεντρική Πλατεία
 • Καρδίτσα, 11:00, Κεντρική Πλατεία
 • Καρλόβασι Σάμου: 12:00, Πλατεία Καρλοβάσου
 • Καρπενήσι: 19:00, Κεντρική Πλατεία
 • Καστοριά: 11:30, Αντιπεριφέρεια
 • Κατερίνη: 18:00, Κεντρική Πλατεία
 • Κέρκυρα, 11:30, Εργατικό Κέντρο
 • Κεφαλονιά, 12:00, Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου
 • Κιλκίς, 18:00, Πλατεία Ειρήνης
 • Κοζάνη: 13:00, Κεντρική Πλατεία
 • Κομοτηνή, 12:00 κεντρική πλατεία
 • Κόρινθος: 12:00, Περιβολάκια
 • Κυπαρισσία: 11:00, Δημαρχείο
 • Κως: 11:00, έξω από το νοσοκομείο
 • Λαμία: 12:00, Πλατεία Πάρκου
 • Λάρισα: 12:00 Κεντρική Πλατεία
 • Λέρος: 11:00, έξω από το νοσοκομείο
 • Λευκάδα: 11:00, Πλατεία Αγίου Μηνά
 • Λήμνος: 10:30, λιμάνι Μύρινας
 • Λιβαδειά: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Μαντούδι: 13:00, κεντρική πλατεία
 • Μυτιλήνη: 11:00 και 18:30 πλατεία Σαπφούς
 • Νάουσα: 10:00, Κεντρική Πλατεία
 • Ναύπακτος: 11:00, πλατεία Φαρμάκη
 • Ναύπλιο: 12:30, Δημαρχείο
 • Ξάνθη: 12:00, Κεντρική Πλατεία
 • Πάρος: 12:00, πλατεία Μαντώ Μαυρογένους
 • Πολύγυρος: 18:00, πλατεία δημαρχείου
 • Πρέβεζα, 10:30, παλιά ΚΤΕΛ
 • Πύργος, 10:00, Κεντρική Πλατεία
 • Ρέθυμνο: 11:00, Δημαρχείο
 • Ρόδος: 12:00 το μεσημέρι συγκέντρωση μαθητών, φοιτητών στο Δημαρχείο και στις 18.00 συγκέντρωση σωματείων στην Πλατεία Κύπρου.
 • Σάμος: 12:00, Πλατεία Πυθαγόρα
 • Σαντορίνη: 11:30, Πλατεία Φηρών
 • Σέρρες: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας
 • Σητεία: 18:30, πλατεία Ηρώων
 • Σκόπελος: 19:00, Παραλία
 • Σύρος: 10:30, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
 • Τήνος: 11:30, Παραλία
 • Τρίκαλα: 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου
 • Τρίπολη: 12:30, Πλατεία Πετρινού
 • Φλώρινα: 13:00, Πλατεία Μόδη
 • Χαλκίδα: 12:00, Δικαστήρια
 • Χανιά: 10:00, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
 • Χίος: 12:00, Πλατεία

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα