Οκτώ μήνες απλήρωτοι οι διερμηνείς σε προσφυγικούς καταυλισμούς και διαδικασίες ασύλου

Διαβάζεται σε 4'
Υπηρεσίες διερμηνείας
Υπηρεσίες διερμηνείας ΜΕΤΑδραση

Πρόκειται για δεσμευμένα κονδύλια που έχουν ήδη καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης.

SOS για τη διερμηνεία στις προσφυγικές δομές συνεχίζει να εκπέμπει η ΜΕΤΑδραση που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο. Η οργάνωση ενημερώνει με νέα ανακοίνωσή της για πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών διερμηνείας, κάτι που μάλιστα συνεχίζεται επί οκτώ ολόκληρους μήνες. Πρόκειται δε για χρήματα εγκεκριμένα και καταβεβλημένα από την Κομισιόν, για τον σκοπό αυτό, κάτι που κάνει το γεγονός μη καταβολής ακόμη πιο απαράδεκτο.

“Μας φαίνεται αδιανόητο να ζητείται από μία μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική Οργάνωση να βάζει συνέχεια «πλάτη» και να ζητάει από τους ανθρώπους της να κάνουν υπομονή” τονίζει χαρακτηριστικά η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. “Μας φαίνεται αδιανόητο το γεγονός μη προτεραιοποίησης της καταβολής των κονδυλίων που απαιτούνται σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό Υπουργείο, όπως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αντιμετωπίζει συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις και έχει στην ευθύνη του χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς και των οποίων η διαβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που πρέπει να τους παρέχονται”, συνεχίζει ενδεικτικά.

Η ΜΕΤΑδραση καλεί τις αρμόδιες αρχές να καταβάλουν άμεσα τα οφειλόμενα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο της διερμηνείας, από το οποίο εξαρτώνται υποθέσεις (και το μέλλον) χιλιάδων ανθρώπων που διαβιούν στη χώρα υπό επισφαλείς συνθήκες.

Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο του 2011 έως και σήμερα, η ΜΕΤΑδραση παρείχε υπηρεσίες διερμηνείας σε πάνω από 2.201.480 περιπτώσεις κυρίως στις αρμόδιες αρχές ασύλου (Αστυνομικές Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις και Επιτροπές Προσφυγών). Οι διερμηνείς παρείχαν τις υπηρεσίες τους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας (μέσω τοπικής εγκατάστασης σε σημεία εισόδου/ εξόδου ή μέσω πραγματοποίησης αποστολών σε σημεία της περιφέρειας) είτε εξ αποστάσεως, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.

Η ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης αναλυτικά:

“Διανύουμε τον όγδοο μήνα μη καταβολής των οφειλομένων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή διερμηνείας από τη ΜΕΤΑδραση. Πρόκειται για δεσμευμένα κονδύλια που έχουν ήδη καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτό.

Η διερμηνεία αποτελεί κομβική υπηρεσία στις διαδικασίες ασύλου και στα Κέντρα παραμονής προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία. Για τον λόγο αυτό κάνουμε υπομονή συνεχίζοντας αδιάλειπτα την παροχή διερμηνείας, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα, που είχε ήδη επικοινωνηθεί και ανακοινωθεί στις 30/10/2023, έχει πλέον διογκωθεί με αποτέλεσμα τέλος Ιανουαρίου να κινδυνεύουμε για μία ακόμη φορά με δραματική μείωση της διερμηνείας και αποχώρηση εκατοντάδων διερμηνέων.

Βρισκόμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή και δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το αν το λογιστικό σύστημα του κράτους έκλεισε και πότε θα ξανανοίξει, αν το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε ή όχι τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο Υπουργείο Μετανάστευσης, αν οι εντεταλμένοι υπάλληλοι είναι σε άδεια ή ασθενούν και δεν δύναται να καταβληθούν τα οφειλόμενα στη ΜΕΤΑδραση. Βασική μας προτεραιότητα είναι πώς θα καλύψουμε τις εκατοντάδες ανάγκες διερμηνείας και τα δεκάδες καθημερινά έκτακτα και επείγοντα αιτήματα, πώς θα βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της διερμηνείας, πώς θα βρούμε νέους διερμηνείς σε αντίξοες συνθήκες. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα δρόμου, μας φαίνεται αδιανόητο να ζητείται από μία μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική Οργάνωση να βάζει συνέχεια «πλάτη» και να ζητάει από τους ανθρώπους της να κάνουν υπομονή. Μας φαίνεται αδιανόητο το γεγονός μη προτεραιοποίησης της καταβολής των κονδυλίων που απαιτούνται σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό Υπουργείο, όπως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αντιμετωπίζει συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις και έχει στην ευθύνη του χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς και των οποίων η διαβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που πρέπει να τους παρέχονται.

Η δαιδαλώδης και δυσκίνητη γραφειοκρατία αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει κάποτε να λυθεί, ειδικότερα όταν αφορά σε βασικές υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή των ανθρώπων. Αρκετές φορές στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε πολύμηνες καθυστερήσεις, όμως είναι η πρώτη φορά που επί οκτώ συνεχόμενους μήνες παρέχουμε διερμηνεία και δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ.

Καλούμε τους αρμόδιους να δείξουν ευαισθησία και να καταβάλουν άμεσα τα οφειλόμενα για να μπορέσει η ΜΕΤΑδραση και οι άνθρωποί της να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να επικεντρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο που επιτελούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα