Πέτσας: “Ο ιός δεν έχει φύγει, να τηρούνται οι κανόνες”

Πέτσας: “Ο ιός δεν έχει φύγει, να τηρούνται οι κανόνες”
Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως "Ο ιός δεν έχει φύγει" και γι΄αυτό σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες, ιδιαίτερα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«O ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι για τις παραβιάσεις των μέτρων αποτροπής του συγχρωτισμού. «Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δεν μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα», ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως όποια θέματα του κυβερνητικού σχεδίου χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν «αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες. «Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, πάμε βήμα- βήμα. Αν, όμως, εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην πατρίδα μας, ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, αν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε ναι, ελάτε;», συμπλήρωσε.

Επίσης δήλωσε πως φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα», διευκρίνισε και προσέθεσε: «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».

Σχετικά με τον τουρισμό είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις ευρωπαϊκές Αρχές και όλες τις χώρες. «Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα γενικότερο άνοιγμα, σε πολλές χώρες από 1ης Ιουλίου, αρκεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να συνεχίσουν να είναι αυτά που βλέπουμε τώρα», ανέφερε επισημαίνοντας πως αν διαφυλάξουμε ότι θα έχουμε καθοδική πορεία παντού στην Ευρώπη και σποραδικά κρούσματα, θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις για το διαφημιστικό σποτ επανέλαβε πως είναι fake news και πως «είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση τα υιοθετεί». Επ’αυτού δήλωσε πως δεν υπάρχουν πουθενά 32 εκατομμύρια, γι’ αυτό το σποτ.

«Το σποτ είναι δωρεάν. Η Marketing Greece είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική των κοινωνικών εταίρων που ασχολούνται με τον τουρισμό, δηλαδή του ΣΕΠΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει δώσει τα δικαιώματα του σποτ στον ΕΟΤ. Θέλουμε να ταυτίσουμε στη συνείδηση όσων παρακολουθήσουν αυτό το σποτ ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Είναι ένα συναίσθημα. Και το συναίσθημα μπορείς να το έχεις μέσα στην καρδιά σου και να επισκέπτεσαι την Ελλάδα, ταυτίζοντάς την με το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως το μήνυμα που στέλνουμε στη διεθνή κοινότητα και τους γείτονές μας είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Στηριζόμαστε πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας. Κρατάμε πάντα ψύχραιμη στάση», διαμήνυσε.

Προσέθεσε ότι από τον Μάρτιο και μετά, υπάρχει μία κλιμάκωση σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε άλλα, όπως για παράδειγμα στις παραβιάσεις, και εκτίμησε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής, μία κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό που έχει σημασία, είναι να οικοδομούμε μία εμπιστοσύνη για τις ελληνικές θέσεις, πράγμα το οποίο φαίνεται να υπάρχει. Θυμίζω την πρόσφατη δήλωση του State Department, η οποία ήταν πολύ θετική και υποστηρικτική για τις ελληνικές θέσεις και μια σαφώς καταδικαστική για τις τουρκικές. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε κάτι καλύτερο το φθινόπωρο», συνέχισε ενώ δήλωσε πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, πως είμαστε πάντα έτοιμοι να συνομιλούμε, αλλά και να προασπιζόμαστε τις εθνικές μας θέσεις.

Για τις τράπεζες

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι έχουν μία τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος, ότι μπορούν να αντλήσουν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα περίπου 10 δισεκατομμύρια από το waiver. «Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, πολύ φθηνά, που μπορούν χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να δανείσουν και να βγάλουν λεφτά. Γιατί οι τράπεζες βγάζουν λεφτά, δανείζοντας. Και κάτι ακόμη: Οι τράπεζες χρηματοδοτούν σχέδια που τα πιστεύουν. Δεν χρηματοδοτούν όποιον έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις ή όποιον έχει χρήματα για να τα βάλει ως εγγύηση για να πάρει ένα δάνειο», συμπλήρωσε και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε αν απορροφούνται τα χρήματα. Αν δεν απορροφηθούν, εδώ είμαστε να δούμε τι θα κάνουμε με τις τράπεζες. Πάντως, αυτό που δεν θα επιτρέψουμε, είναι τόσα δισεκατομμύρια να μην φτάσουν στην πραγματική οικονομία, τώρα που τα έχει ανάγκη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα