Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό – Τι θα ισχύσει από Πρωτομαγιά

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό – Τι θα ισχύσει από Πρωτομαγιά
eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας δήλωσε ότι "πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό". Σημείωσε ότι τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου παραχώρησαν το πρωί της Μ. Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Επίσης από 3 Μαϊου, οπότε και ξανανοίγουν τα σχολεία, σταματούν τα σελφ τεστ για τους μαθητές en;v παραμένει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της.

“Μετά από δυο χρόνια έχουμε πλέον ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με υψηλή μεταδοτικότητα αλλά πιο ήπια νοσηρότητα, κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα λόγω Όμικρον έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν αλλά αίρεται η διαδικασία της υποχρεωτικότητας. Οι επιδημιολογικής δείκτες μας εντάσσουν σε ένα δυναμικό πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό”., ανέφερε ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι “Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε”.

Από την πλευρά της η κα Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας και τόνισε ότι βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα της πανδημίας και το βασικό είναι να προσπαθούμε να μη μολυνθούμε.

Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό. “Δεν μπορούμε να επιστέψουμε στην προπανδημική κατάσταση”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας.

Ανάλυση ΕΟΔΥ

Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε ότι το βασικό στοιχείο για την καταγραφή των θανάτων είναι η υπερβάλουσα θνητότητα. Επίσης προχώρησε στην ανάλυση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Στο εξής σημείωσε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων δεν θα είναι σημαντικός δείκτης.

Το στέλεχος Όμικρον 2 είναι αυτό που κυριαρχεί, ενώ και τα λήμματα δείχνουν υποχώρηση των κρουσμάτων.

Σχετικά με τους ασθενείς στα νοσοκομεία επεσήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε 20% μείωση στις συνολικές νοσηλείες και κατά 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.

Όσον αφορά στα σχολεία επισημάνθηκε ότι παρουσιάζεται σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά.

Ο δείκτης της υπερβάλουσας θνησιμότητας

Ο αριθμός θανάτων από covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικών χωρών, καθώς ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος, ανέφερε ο καθηγητής Ζαούτης.

Με βάση τον αντικειμενικό νέο δείκτη θανάτων (δείκτης υπερβάλουσας θνητότητας) η χώρα μας εξήγησε δεν είναι τόσο υψηλά όσο πιστεύαμε. Ο δείκτης αυτός ορίζεται ω η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δε συνδέεται η οξεία ηπατίτιδα με τον κορονοϊό

Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο της ενημέρωσης η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει στη συγκεκριμένη χώρα τα 100, δεν συνδέονται με τον κορονοϊό ή το εμβόλιο, αλλά πιθανότατα σε ένα γνωστό αδενοϊό.

Όπως είπε το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα “κενό στην ανοσία” των παιδιών. Δηλαδή επειδή τα παιδιά έμειναν αποκλεισμένα λόγω των περιορισμών οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω της διασποράς του ιού, είναι ευπαθή σε ιώσεις και ασθένειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα