Παλαιοχριστιανοί: Πώς μπορείς να πληρώνεσαι από το Δημόσιο χωρίς να δουλεύεις

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιοχριστιανοί: Πώς μπορείς να πληρώνεσαι από το Δημόσιο χωρίς να δουλεύεις
Ο 45χρονος Παλαιοχριστιανός της Κορινθίας δουλεύει σε δήμο της Εύβοιας εξ αποστάσεως. YouTube

Ο 45χρονος αυτοαποκαλούμενος Παλαιοχριστιανός, επικεφαλής του κοινόβιου στην Κορινθία, πληρώνεται ως δημόσιος υπάλληλος (σε δήμο) όπου δουλεύει μέσω διαδικτύου.

Είναι πολλά τα ενδιαφέροντα και ιδιόμορφα στοιχεία που προκύπτουν από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της οικογένειας που ζει την τελευταία τριετία σε σπηλιά στην Κορινθία, με πρωτόγονες συνθήκες.

Η τελευταία αποκάλυψη θέλει τον 45χρονο πατέρα της οικογένειας των αυτοαποκαλούμενων Παλαιοχριστιανών να είναι δημοτικός υπάλληλος και να αμείβεται κάθε μήνα -μολονότι έχει πει πως λόγω οικονομικής ένδειας δεν στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο όπως προβλέπει ο νόμος.

Εκτελεί την εργασία του εξ αποστάσεως. Μέσω διαδικτύου, την ώρα που οι Παλαιοχριστιανοί απορρίπτουν ‘κατασκευαστικά’ την τεχνολογία, καθώς έχουν ως ζητούμενο να ζουν όπως οι πρώτοι Χριστιανοί.

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αποκάλυψε ότι βρισκόταν στη δημοτική υπηρεσία με μετάταξη, με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως να διατάσσει έλεγχο.

 

Σε μια απόπειρα να εξηγηθούν τα ανεξήγητα, η δημοτική υπηρεσία σχολίασε πως αναζητούσε τον 45χρονο, αλλά δεν τον έβρισκε. Συνέχισε ωστόσο, να τον πληρώνει. Ακολούθως ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως ο εν λόγω είναι εν ενεργεία υπάλληλος σε δήμο της Εύβοιας (Ερέτριας-Αμαρύνθου) από τα τέλη του 2020, αφότου πήρε μετάταξη από άλλον δήμο (της Ηλιούπολης) για λόγους υγείας.

Η προηγούμενη διοίκηση είχε ενημερώσει πως παρέχει υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Στην Ηλιούπολη παρείχε υπηρεσίες οδοκαθαριστή.

Όταν μετά τις τελευταίες εκλογές τον κάλεσε η νέα δημοτική αρχή στην υπηρεσία, εκείνος δεν παρουσιάστηκε.

Αυτό συνέβη στις 16/1. Είχαν προηγηθεί και άλλες αρνήσεις να εμφανιστεί στο Δήμο και στις 13/2 εστάλη κλήση σε απολογία.

Έκτοτε δεν άλλαξε κάτι, με τον δήμαρχο να λέει στον ΑΝΤΙ1 πως ο 45χρονος εκτελεί μέσω διαδικτύου τα καθήκοντα του στο έπακρο. Δεν είπε ποια ήταν αυτά.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον δικηγόρο Αθηνών, εξειδικευμένο στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, Διονύση Ρίζο να εξηγήσει πώς μπορεί να πληρώνεται κάποιος από το δημόσιο, χωρίς να δουλεύει για αυτό, εν έτη 2024.

Αρχίσαμε από το «τον ψάχναμε, αλλά δεν τον βρίσκαμε» εκπροσώπων της αρχής που πλήρωνε τον 45χρονο.

«Αν όντως συμβεί αυτό, με 20 μέρες συνεχόμενης αδικαιολόγητης απουσίας και συνολικά με 30 ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας ανά έτος, κινείται η διαδικασία με παραπομπή στο Πειθαρχικό για οριστική απόλυση».

Όταν δεν συμβαίνει αυτό σημαίνει «είτε ότι δεν ασχολήθηκε κάποιος για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, είτε ότι δεν λειτουργούν τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΕΛΑ

Στο βιβλίο με τίτλο «Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας» ο αείμνηστος Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρει μια ιστορία, από όταν είχε πρωτοαναλάβει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση κι εκείνος πήγε στο υπουργείο.

Του έκαναν μια ξενάγηση στο κτίριο και όταν έφτασαν στο υπόγειο, είδε μια τρύπα στον τοίχο. Συμπτωματικά, εκείνη την ώρα πέρασε από αυτήν ένας άνδρας. Ο υπουργός ρώτησε «τι είσαι εσύ;», εκείνος απάντησε «υπάλληλος» και όταν ο Πάγκαλος ζήτησε να μάθει πού ήταν έως εκείνη την ώρα, άκουσε ότι «η σύζυγος μου έχει έναν φούρνο και πάω και τον κρατάω για καμια ώρα».

Ο κύριος Ρίζος σχολίασε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε καταστάσεις όπου υπάρχει μονιμότητα) έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς «αργομισθίας». Που δεν παρουσιάζονται ποτέ στην εργασία τους.

Αυτό συμβαίνει, είτε γιατί ο αμέσως, ιεραρχικά, προϊστάμενος κάνει τα «στραβά μάτια», είτε γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην παραγωγικότητα ή τη διαδικασία εκπόνησης των σχετικών εργασιών.

«Να σημειώσουμε ότι και ο ιεραρχικά προϊστάμενος ευθύνεται για τον μη έλεγχο και μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά».

Μάλιστα, το εν λόγω φαινόμενο είχε λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις κατά την μνημονιακή περίοδο, όταν έγινε για πρώτη φορά η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Είχαν ανακαλυφθεί εκατοντάδες περιπτώσεις που είτε δεν παρουσιάζονταν στην εργασία τους, είτε είχαν αποφασίσει μόνοι και παρείχαν εργασία εξ αποστάσεως.

Υπήρχαν πολλές οριστικές απολύσεις, μέσω πειθαρχικών διαδικασιών».

Στα highlights των παρανοϊκών περιπτώσεων που είχαν αποκαλυφθεί τότε, ήταν ένας άνδρας που έπαιρνε επίδομα εγκύου και ένας υπάλληλος που χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, έλειπε από την υπηρεσία του (ΕΚΑΒ) επί πέντε χρόνια και αμειβόταν. Αποκαλύφθηκε πως η ‘έκτακτη’ συνθήκη που τον κράτησε μακριά, ήταν η επιχείρηση της αδελφής του. Η τιμωρία που του επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν στέρηση αποδοχών τριών μηνών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Όπως λέει ο ειδικός «ακόμα και σήμερα, το δημόσιο δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη διαδικασία των «παραθύρων» μέσω των οποίων μπορούν κάποιοι να κρυφτούν από το σύστημα.

Αυτό μπορεί να γίνει με διαδοχικές άδειες ή την εκμετάλλευση πρακτικών που ακολουθούν υπηρεσίες, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με ειδικά καθήκοντα (για παράδειγμα, δημοτικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε θέματα εκδηλώσεων ή ανάπτυξης κ.α.).

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που δεν παρουσιάζονται στην έδρα τους για να εργαστούν, είτε παρέχουν με διάφορους άλλους τρόπους εργασία, χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει σχετική άδεια». 

Γιατί;

Επειδή προφανώς μπορούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα