Πότε ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για την Αττική Οδό και την Εγνατία – Τι γίνεται με τα λιμάνια

Πότε ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για την Αττική Οδό και την Εγνατία – Τι γίνεται με τα λιμάνια
Εγνατία Οδός ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Σε ποια φάση βρίσκονται τα σχέδια για τα λιμάνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Πώς προχωρούν τα έργα σε Αττική και Εγνατία Οδό.

Το αναθεωρημένο του πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ, δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ και σε αυτό υπάρχουν όλες οι μεγάλες εξελίξεις στις εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με τα λιμάνια γίνεται γνωστό ότι ετοιμάζεται η έναρξη του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Παράλληλα, εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης (πώληση ή υπο-παραχώρηση λιμενικής δραστηριότητας) για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου. Επίσης αποφασίστηκε η αξιοποίηση ορισμένων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Να θυμίσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Μαρίνας Mega Yacht ενώ ξεκινά ο διαγωνισμος για τον Λιμένα/Μαρίνα Λευκίμμης.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η κατάθεση προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αναδεικνύεται ως ένα γεωστρατηγικό σημείο για τη χώρα. Στο ίδιο διάστημα θα δοθούν προσφορές και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Για το λιμάνι της Καβάλας ανακοινώθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Προς το τέλος του έτους θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου. Στη Μαρίνα Πύλου οι δεσμευτικές προσφορές θα δοθούν αύριο 10 Μαΐου.

Σχετικά με το αεροδρόμιο της Αθήνας, το πάγωμα του διαγωνισμού παραμένει καθώς όπως αναφέρεται: “Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει προσεχώς τη χρονική στιγμή επανέναρξης της διαδικασίας του διαγωνισμού πώλησης, ο οποίος διεκόπη κατά τη διάρκεια της Β’ φάσης του (φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών) λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στη διεθνή αεροπορική αγορά”.

Η Εγνατία Οδός

Εδώ έχει ολοκληρωθεί το σκέλος του διαγωνισμού που αφορά την ανάδειξη του επενδυτή που είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε άμεση αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση) από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων. Επίσης αναμένεται η έκδοση Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητόδρομου αναφορικά με τα οποία έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν οι σχετικές άδειες.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή μετωπικών και πλευρικών ΣΔ, να προχωρήσει σε εγκατάσταση εξοπλισμού για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση). Επίσης θα πρέπει να ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Για να πέσουν οι υπογραφές ακολούθως θα πρέπει να γίνει υποβολή τελικών σχεδίων συμβατικών κειμένων από τον Προτιμητέο Επενδυτή, να εγκριθεί το τελικό σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να εκδοθούν οι ΚΥΑ για αναπροσαρμογή διοδίων τελών, να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και κύρωση αυτής με νόμο από τη Βουλή. Τέλος θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης.

Αναφορικά με την Αττική Οδό αναγράφεται πως θα υπάρξει ανακήρυξη Προεπιλεγέντων Επενδυτών μέχρι τον Αύγουστο και πως θα ξεκινήσει η Β`φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η διανομή του Σχεδίου Σύμβασης μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα