Πρωτομαγιά: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Διαβάζεται σε 8'
Πρωτομαγιά: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς
Απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Μεγάλη Τετάρτη λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα αιτήματα των απεργών, πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς.

Απεργιακή μέρα η Μεγάλη Τετάρτη καθώς παρά τη μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν στην 24ωρη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς έχει μετατεθεί για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, με το σκεπτικό να μην “διαταραχθεί η δραστηριότητα της αγοράς”.

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις λαμβάνουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απαιτούν μεταξύ άλλων: Συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων.

Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 09:30 ως τις 16:30 και το Τραμ από τις 09:00 ως τις 21:00 λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΓΣΕΕ: H Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μεταφερόμενη αργία, αλλά απεργία

“Με σύνθημα “παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!”, αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους.

Απαιτούμε:

-Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητάς μας.

-Σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

-Σεβασμό στο εργατικό εισόδημα.

-Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας.

-Σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη”, ανακοινώνει η ΓΣΕΕ.

Πορεία για την Πρωτομαγιά
Πορεία για την Πρωτομαγιά SOOC

Απεργεί η ΑΔΕΔΥ – Τα αιτήματα

“Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το “παρών” στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εφέτος, την 1η του Μάη, συμπληρώνονται 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ώρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού, με τα αντεργατικά νομοσχέδια, που ψήφισε στη Βουλή, κατάργησε το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία.

Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει έως τώρα χιλιάδες νεκρούς.

Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα αγωνίζονται, για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου”, τονίζει η ΑΔΕΔΥ και απαριθμεί τις διεκδικήσεις:

-Αυξήσεις στους μισθούς άμεσα 10%.

-Επαναφορά εδώ και τώρα των Δώρων και στο Δημόσιο.
-Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία.

-Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017.

-Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

-Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

-Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21).

-Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων”.

Εργατική Πρωτομαγιά
Εργατική Πρωτομαγιά EUROKINISSI

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Την ίδια ώρα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την 1η Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, πανελλαδικά και θα ξεκινήσει στις 00:01 της Τετάρτης 1/5/2024 και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

ΕΙΝΑΠ: Συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά η ΕΙΝΑΠ, με αφορμή τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως αναφέρει: “Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις την 1η Μάη.

Διεκδικούμε:

-Διπλασιασμό μισθών.

Διπλασιασμό προσωπικού.

-Διπλασιασμό χρηματοδότησης.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

-Όχι στα απογευματινά χειρουργεία”.

Τροποποιήσεις δρομολογίων στα τρένα

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της “ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού”.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533
  • Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

  • Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

  • Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Επίσης απεργούν δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ, την Μ. Τρίτη όσοι εργάζονται σε εφημερίδες και την Μ. Τετάρτη όσοι εργάζονται σε ηλεκτρονικά μέσα.

Τοπικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της χώρας από τα εργατικά κέντρα, τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Πρωτομαγιά 2024: Πώς αμείβεται η αργία

Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

-Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

-Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα