Σιδηρόδρομος: Πιο γρήγορα το Αθήνα – Θεσσαλονίκη από το τέλος του 2022

Σιδηρόδρομος: Πιο γρήγορα το Αθήνα – Θεσσαλονίκη από το τέλος του 2022
Τρένα Eurokinissi

Μέσα στο 2022 ο χρόνος του ταξιδιού μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με το σιδηρόδρομο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

«Έχουμε καλά νέα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης και η τηλεδιοίκηση προχωρά. Έως το τέλος του 2022 πιστεύουμε ότι η τηλεδιοίκηση θα είναι ενεργή σε αυτόν τον άξονα», επεσήμανε, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας, κάτι που ισχύει ήδη για το Θριάσιο. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο τηλεδιοίκησης για τον άξονα Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.

Αναφερόμενος στη χρονική διάρκεια του δρομολογίου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη (κάτω των 4 ωρών), υπογράμμισε ότι εφόσον προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες, τότε «οι 3 ώρες και 55 λεπτά που έκανε πρόσφατα ο συρμός στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα κατέβει στο 3:45 και πιο κάτω, κάτι που θα αυξήσει και τη χωρητικότητα του δικτύου κατά 20-30% τουλάχιστον», σημείωσε. Άλλωστε, οι επιβάτες ενδιαφέρονται για τον χρόνο (αλλά και για ασφάλεια, αξιοπιστία ή wifi), όμως οι εμπορευματικές μεταφορές εστιάζουν και στη χωρητικότητα.

Συντήρηση

Ελλείψει κονδυλίων, ο ΟΣΕ δεν μπορεί να προχωρά σε προληπτική συντήρηση, όπως θα έπρεπε, η οποία απαιτεί 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Η προληπτική συντήρηση είναι μία παθογενής ιστορία εδώ και χρόνια» είπε ο κ. Πατέρας, τονίζοντας ότι φέτος ο Οργανισμός έλαβε 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών για αυτόν τον σκοπό. «Ο ΟΣΕ κάνει λεπτομερή σχεδιασμό προληπτικής συντήρησης για το μέλλον αλλά η χρηματοδότηση λείπει τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, εξ ου «τώρα η συντήρηση είναι διορθωτική».

Χρηματοδότηση-Χρέος

«Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τη χρηματοδότηση και τα τέλη πρόσβασης είναι επίσης προβληματικό θέμα, καθώς λείπει μία σχετική συμφωνία», επεσήμανε ο κ. Πατέρας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το χρέος του σιδηροδρόμου είναι κοντά στο να διαγραφεί τελείως και να γίνει ο ΟΣΕ μία από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μετά από αυτό, ο ΟΣΕ θα είναι πιο υγιής άρα θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του χρέους θα λυθεί οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Νέα έργα

Όπως υπογράμμισε, ο προαστιακός Δυτικής Αττικής θα δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού όπως και η αναβάθμιση του δικτύου Κάτω Αχαΐας-Πύργου. Κρίσιμα για τον σχεδιασμό του μέλλοντος είναι η σύνδεση του Θριασίου με τη Σφίγγα (θα μειώσει κι άλλο την απόσταση προς Θεσσαλονίκη) και η αναβάθμιση του δικτύου της Πελοποννήσου.

Συνδεσιμότητα με λιμάνια

Ο ΟΣΕ έχει ενεργή σύνδεση με λιμάνια σε Ικόνιο-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη. Εντός του 2022 ή αρχές του 2023 αναμένεται η σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου. Η σύνδεση με Ηγουμενίτσα και Καλαμάτα είναι στον υπερδεκαετή σχεδιασμό. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το master plan που ετοιμάζει το λιμάνι της Ελευσίνας γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς», δήλωσε.

Φύλαξη

Ο κ. Πατέρας θεωρεί σημαντικό το θέμα της φύλαξης (σταθμών αλλά και στο… ανοιχτό μέτωπο) και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την προμήθεια drone καμερών και λοιπού εξοπλισμού για τη φύλαξη των 2.500 χλμ. του δικτύου.

Τηλεπικοινωνίες

«Για τον επιβάτη η παροχή wifi μέσα και έξω από το τρένο και η τηλεματική (ενημέρωση για τα δρομολόγια) είναι πολύ σημαντικές παροχές», τόνισε ο κ. Πατέρας, ο οποίος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Οργανισμού εκφράζοντας την πεποίθηση ότι από το 2023 ο ΟΣΕ θα έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες με περισσότερο προσωπικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα