Σύμη: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες μετά από καταδίωξη σκάφους με μετανάστες

Διαβάζεται σε 3'
Σύμη: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες μετά από καταδίωξη σκάφους με μετανάστες
Λιμενικό Σώμα Eurokinissi

Τραγική κατάληξη είχε η καταδίωξη σκάφους με μετανάστες ανοιχτά της Σύμης το βράδυ της Παρασκευής (31/05)

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν μετά από καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους όπου επέβαιναν μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Σύμης το βράδυ της Παρασκευής (31/05).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το φουσκωτό σκάφος εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια περιπολίας, να πλέει με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τη νησίδα Νίμο.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό, τα περιπολικά σκάφη επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν κάνοντας χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων αλλά το ταχύπλοο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, ο χειριστής του προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς και στη συνέχεια πήδηξε στη θάλασσα, με το ταχύπλοο να προσκρούει στη συνέχεια ακυβέρνητο στην πρυμναία αριστερή πλευρά περιπολικού του Λιμενικού.

Από την πρόσκρουση όλοι οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου έπεσαν στη θάλασσα και στη συνέχεια ανασύρθηκαν από την θάλασσα 18 άτομα εκ των οποίων ένας ανήλικος, ενώ το σκάφος βυθίστηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πέντε αλλοδαποί είχαν τραυματιστεί και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ένας ακόμα είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ τα έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο τοπικό Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός εκ των τραυματιών.

Το Λιμενικό προχώρησε στη σύλληψη του χειριστή του σκάφους, ενώ όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι μετανάστες είχαν εκκινήσει από την περιοχή «ΝΤΑΤΣΑ» της Τουρκίας, καταβάλλοντας ο καθένας από τους επιβαίνοντες το ποσό των 4.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Βραδινές ώρες χθες, δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), ευρισκόμενα σε περιπολία στην θαλάσσια περιοχή ν. Σύμης, εντόπισαν πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων, να πλέει με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τη νησίδα Νίμο.

Στη συνέχεια, τα Π.Λ.Σ. προσέγγισαν το Τ/Χ και με χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν με αρνητικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, το σκάφος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και προέβη σε επικινδύνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, ο χειριστής για να αποφύγει τη σύλληψη του, εγκατέλειψε το σκάφος πηδώντας στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το Τ/Χ να πλεύσει ακυβέρνητο με μεγάλη ταχύτητα και να προσκρούσει στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ενός Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., παρόλες τις ενέργειες αποφυγής από το Π.Λ.Σ.. Από τη πρόσκρουση οι περισσότεροι επιβαίνοντες του Τ/Χ έπεσαν στη θάλασσα.

Αμέσως από τα πληρώματα των Π.Λ.Σ. πραγματοποιήθηκε περισυλλογή των ναυαγών, δεκαεπτά (17) ανδρών και ενός (01) ανήλικου, χωρίς να υπάρχει αγνοούμενος, ενώ το σκάφος βυθίστηκε. Με την περισυλλογή διαπιστώθηκε ότι πέντε (05) αλλοδαποί είχαν τραυματιστεί και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ένας (01) ακόμα είχε χάσει τις αισθήσεις του. Από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) του αλλοδαπού που είχε χάσει τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα την επαναφορά του.

Όλοι οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης ενώ τα έξι (06) άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός (01) εκ των τραυματιών.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Ρόδο προκειμένου διακομισθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Από το Λιμεναρχείο Σύμης συνελήφθη ο αλλοδαπός χειριστής του σκάφους, ενώ όπως προέκυψε από την προανάκριση οι αλλοδαποί είχαν εκκινήσει χθες από την περιοχή «ΝΤΑΤΣΑ» Τουρκίας καταβάλλοντας ο καθένας το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) δολαρίων Η.Π.Α..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα