“Σύμπραξη Εκδίκησης”: Στη φυλακή οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση

Διαβάζεται σε 5'
Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Σύμπραξη Εκδίκησης"
Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Σύμπραξη Εκδίκησης" (Εικόνα αρχείου) EUROKINISSI

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση “Σύμπραξη Εκδίκησης”. Τι ισχυρίστηκαν.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και τρομοκρατικές ενέργειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από νωρίς το πρωί, οι κατηγορούμενοι πέρασαν το ανακριτικό κατώφλι προκειμένου να απολογηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Από τους συνολικά έξι κατηγορούμενους, οι τέσσερις είναι ήδη έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, δύο είναι εν ενέργεια στρατιωτικοί με την ειδικότητα του Πυροτεχνουργού, καθώς και μία γυναίκα που φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους έξι κατηγορούμενους, οι τέσσερις αρνήθηκαν το σε βάρος τους κατηγορητήριο και ο ένας πυροτεχνουργός τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Εκ των τεσσάρων ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη, και συγκεκριμένα ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα.

Τέλος, η γυναίκα που εμπλέκεται στην ίδια επίθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Σύμπραξη Εκδίκησης: Τα δύο “κλειδιά” της υπόθεσης και η επίθεση – ορόσημο

Πλήθος «ιχνών» άφησαν πίσω τους τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης», που εμφανίστηκε και με τις ονομασίες «Αντάρτες Εκδίκησης» και «Ένοπλη Απάντηση».

Η επίθεση ορόσημο για την έρευνα ήταν η επιστολή-βόμβα στην Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας φρόντισαν να φτάσει σε καλή κατάσταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και έτσι εξήχθη αποτύπωμα που πρόδωσε το στέλεχος του Ελληνικού Στρατού ως τον άνθρωπο που ουσιαστικά προμήθευσε τα εκρηκτικά ή έφτιαξε την βόμβα.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ένας στρατιωτικός και συγκεκριμένα, στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το άλλο βασικό στοιχείο που πρόδωσε τον 36χρονο «εγκέφαλο» της οργάνωσης ήταν η στοχοποίηση της δικαστικού, αφού εκείνη είχε αρνηθεί αίτημά του για συγχώνευση των ποινών του.

Γενικά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που δεν έπαψαν ποτέ να παρακολουθούν το συγκεκριμένο άτομο, τον θεωρούν ως εξαιρετικά επικίνδυνο και ασταθή χαρακτήρα. Οι υπόλοιποι 9 εμπλεκόμενοι στην πλειονότητά τους ποινικοί, θεωρούν οι Αρχές ότι ουσιαστικά στρατολογήθηκαν από τον ίδιο έναντι οικονομικών ωφελημάτων.

Ο 36χρονος φρόντιζε με την στάση του στην ουσία να «βοηθάει» τις Αρχές να φτάσουν στα ίχνη του. Μετά τις επιθέσεις πάντα τα κείμενα ανάληψης αναφέρονταν στον ίδιο και οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής καταλήγουν πως τις έγραφε ο ίδιος προσωποποιώντας τις επιθέσεις που γίνονταν, ενώ στο ερώτημα γιατί χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά ονόματα τρομοκρατικών οργανώσεων, η πεποίθηση των αστυνομικών είναι πως αυτό έγινε για να μπερδέψουν τις Αρχές, αλλά και για να δείξουν ότι το ένοπλο αντάρτικο πόλεως είχε μεγάλο εύρος και πολλές ομάδες.

Η μόνη επίθεση για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη και αυτό γιατί έκαναν λάθος διεύθυνση ήταν αυτή σε αυλή οικίας στην Λάρισα, όπου αντί να κάνουν την βομβιστική επίθεση στον Διευθυντή των Φυλακών Λάρισας που επιθυμούσαν, την έκαναν σε έναν ανυποψίαστο πολίτη.

Εκεί έκαναν ένα ακόμη λάθος αφού οι Αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και κατέγραψαν συνομιλία μεταξύ τους που παραδέχονται το λάθος που έκαναν στην διεύθυνση, άρα και την ενοχή τους για την συγκεκριμένη ενέργεια.

Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Σύμπραξη Εκδίκησης"
Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Σύμπραξη Εκδίκησης" EUROKINISSI

Η παρακολούθηση ήταν στενή και αντλήθηκε πλήθος στοιχείων από αυτή την διαδικασία. Η έρευνα βεβαίως συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν είναι υπεύθυνοι και για τυχόν άλλες βομβιστικές ενέργειες, εκτός των ήδη πέντε εξιχνιασμένων, όπως και για παράνομες πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ένοπλες ληστείες, αφού στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σε ληστείες εμπλέκονταν.

Οι επιθέσεις της οργάνωσης

Αναλυτικά οι επιθέσεις που εξιχνιάστηκαν είναι:

  1. Αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τους 10 κατηγορούμενους οι έξι συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ οι τέσσερις είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων, τρία κελιά καταστημάτων κράτησης και εννέα οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο, τρία πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, δύο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και χειρόγραφες σημειώσεις, τα οποία βεβαίως όλα αναλύονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για την εξαγωγή τυχόν πολύτιμων στοιχείων για την περαιτέρω έρευνα.

Η βομβιστική επίθεση στα Πετράλωνα «φώναζε» την εμπλοκή του 36χρονου

Η βομβιστική επίθεση που είχε γίνει σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, έγινε ως πράξη αλληλεγγύης στον έγκλειστο αντιεξουσιαστή που είχε τον ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.

Δεν ήταν τυχαίος στόχος, αφού τον Αύγουστο του 2021 διαπράχθηκε η ληστεία στο συγκεκριμένο υποκατάστημα τράπεζας από τον αντιεξουσιαστή στο όνομα του οποίου τα μέλη της «Σύμπραξης Εκδίκησης» πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση.

Ήταν το ίδιο άτομο που είχε ληστέψει υποκατάστημα τράπεζων και λίγες ημέρες μετά συνελήφθη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής που τον παρακολουθούσαν σε μία επεισοδιακή επιχείρηση στην Λ. Κατεχάκη, όπου μάλιστα ήταν πάνοπλος σαν αστακός. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα