Σύψας: “Κακό σενάριο τα πολλά τοπικά lockdown – Μη βλέπετε γονείς μετά τις διακοπές”

Σύψας: “Κακό σενάριο τα πολλά τοπικά lockdown – Μη βλέπετε γονείς μετά τις διακοπές”
Έκδρομείς στο λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Ανησυχία από τους ειδικούς για την επιστροφή των εκδρομέων και τις δομές φιλοξενίας. Τι αναφέρει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας ο οποίος προειδοποίησε για "πολλά τοπικά lockdown".

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ δήλωσε πως ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων.

«Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», δήλωσε ο καθηγητής, ενώ την ίδια στιγμή έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Σύψας συμβούλευσε όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες.

«Σημαντικό είναι να βγάλουμε τον Αύγουστο», ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο.» Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού.»

Δείτε εδώ την εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα μας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα