Στη Μαγνησία σπεύδει ο ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Οργή από τους κατοίκους

Διαβάζεται σε 4'
Ασθενής σε νοσοκομείο
Ασθενής σε νοσοκομείο (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Διάχυτη η οργή των κατοίκων στη Μαγνησία μετά τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σπεύδει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα, για ελέγχους.

Στη Μαγνησία αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα (3/6) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους μετά τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν σε δύο περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει ο taxydromos, η προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου αυξάνεται συνεχώς.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα νοσηλευόμενα παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική έφθασαν τα εννέα, ένας ηλικιωμένος άνδρας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα ακόμη άτομο μετέβη το μεσημέρι της Κυριακής στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Τα κρούσματα σε πρώτη φάση ανέρχονταν σε περίπου 40, ωστόσο με το πέρας των ημερών αυξήθηκαν σημαντικά, με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τα 100, σκορπώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς που προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Οργή των κατοίκων για ελλιπή ενημέρωση

Στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα επικρατεί οργή και αγανάκτηση, διότι η ενημέρωση για την ακαταλληλότητα του νερού έγινε το βράδυ της Παρασκευής (31/5) κι ενώ τουλάχιστον μια εβδομάδα κάτοικοι της περιοχής μετέβαιναν στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και ουδείς από τον Δήμο δεν προέβη σε μια επίσημη ενημέρωση.

Παρά την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα και το γεγονός ότι νοσηλεύονται και μικρά παιδιά στο νοσοκομείο, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου δεν έχει προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση.

Μάλιστα, το Σάββατο (1/6) ο δήμαρχος έκανε ανάρτηση στα social media για τα εγκαίνια μουσείου και -όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ- ούτε νύξη για το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στα χωριά του δήμου του.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Από την αρχική καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου και το ΓΝ Βόλου, έως σήμερα 1/6/24, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24. Επτά (7) παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση. Τη Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα