Σχεδίασε mountain bike για άτομα με αναπηρίες

Σχεδίασε mountain bike για άτομα με αναπηρίες
Ποδήλατο Βowhead Corp @bowheadcorp

"Μου έχει διδάξει να επιμένω να νικήσω όλους τους φόβους μου και να προχωρήσω στη ζωή" είπε ο πρώτος αγοραστής του ποδηλάτου, που δημιούγησε ο Κρίστιαν Μπαγκ.

Όταν το ατύχημά του με σνόουμπορντ είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του στη σπονδυλική στήλη, ο Κρίστιαν ήταν αποφασισμένος να ανέβει ξανά στο βουνό, ακόμα και αν χρειαζόταν να κατασκευάσει ο ίδιος έναν ειδικό εξοπλισμό για άτομα με αναπηρίες, όπως και έγινε.

“Ήθελα απλώς να πάω έξω με τους φίλους μου και να μην τους ανησυχώ ή να με περιμένουν”, λέει ο Κρίστιαν Μπαγκ.

Σύμφωνα με το Good News Network, ο Μπαγκ ξεκίνησε σχεδιάζοντας αναπηρικά αμαξίδια που προσέφεραν μεγαλύτερη ευελιξία από τα παραδοσιακά μοντέλα. Ωστόσο, στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στη δημιουργία μιας σειράς ειδικά σχεδιασμένων ποδηλάτων για άτομα με φυσικούς περιορισμούς, ως λάτρης των extreme sports και ο ίδιος.

Ενώ παραδέχεται ότι κάποιες από τις πρώτες του προσπάθειες ήταν “απαίσιες”, η συνεχής προσπάθειά του για εξέλιξη τον έφερε τελικά στην τρέχουσα ενσάρκωση του ποδηλάτου Bowhead Reach. Με τον κύριο τροχό του να βρίσκεται πίσω, ελαστικά βαρέως πέλματος και έναν ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα, το ανάστροφο τρίκυκλο μπορεί να πάει σχεδόν οπουδήποτε.

Το ανακλινόμενο ποδήλατο παντός εδάφους διατίθεται σε τρία μοντέλα: ένα ψυχαγωγικό μοντέλο για υπαίθριες περιπέτειες, ένα μοντέλο απόδοσης (performance) για αληθινή αδρεναλίνη και ένα ποδήλατο το οποίο επιτρέπει τη συνεργασία και την βοήθεια για χρήση από τετραπληγικούς.

Η παγκόσμια πελατειακή βάση του Μπαγκ περιλαμβάνει παιδιά με προβλήματα κινητικότητας, τραυματισμένους πρώην αθλητές, ακόμη και άτομα με ατιμελές σώμα με περιορισμένο εύρος κίνησης στα γόνατα και τους γοφούς τους. “Έχουμε στείλει ποδήλατα στην Ιερουσαλήμ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ“, δήλωσε ο Μπαγκ.

Ένας από τους πρώτους πελάτες του Μπαγκ ήταν ένας εθελοντής πυροσβέστης, ο Μίντλετον, ο οποίος, όπως και ο Μπαγκ, υπέστη έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού που άλλαξε τη ζωή του ενώ έκανε σκι το 2018. Λίγες ώρες μετά το ατύχημα, ο Μίντλετον συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

“Είναι ένα αίσθημα απόλυτης αδυναμίας. Ξαπλώνεις εκεί και δεν μπορείς να μετακινήσεις το κάτω μέρος του σώματός σου” , είπε ο Μίντλετον. Ως πατέρας δύο αγοριών, δεν μπορούσε παρά να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των τραυματισμών στην οικογενειακή ζωή μακροπρόθεσμα. “Όταν ξέρεις ποιοι είναι οι τραυματισμοί αμέσως, αρχίζεις να σκέφτεσαι για το μέλλον προτού ακόμη είσαι στο ασθενοφόρο. Σκέφτεσαι την οικογένειά σου, τη δουλειά σου, σκέφτεσαι πως θα προχωρήσει η ζωή”.

Ο Μίντλετον πέρασε μήνες στην αποκατάσταση προσπαθώντας να συμβιβαστεί με το νέο σώμα του. Η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον γιατρό, κάποιος με ένα παράξενο ποδήλατο πέρασε από μπροστά τους.

“Άκουσα αυτόν τον ήχο και είδα να περνάει μπροστά μου. Ήταν ένα τρελό όχημα που έμοιαζε ιδανικό για εμένα. Ήταν μια ακτίνα ελπίδας“, είπε ο Μίντλετον. Και αυτή ήταν η πρώτη παραγγελία του Μπαγκ.

“Έχει γίνει προέκταση του σώματός μου. Το παίρνω μαζί μου στο κάμπινγκ, παντού. Συνέδεσα το τρέιλερ και [το χρησιμοποίησα] για να πάω τον γιο μου την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Αυτό το ποδήλατο θα γυρίσει περισσότερα κεφάλια από μία Lamborghini”, αστειεύτηκε ο Μίντλετον.

Ο Μπαγκ και η ομάδα του αρχικά δημιούργησαν 50 ποδήλατα στο υπόγειο εργαστήριό του, αλλά η επιχείρηση μεγάλωσε τόσο γρήγορα, που σύντομα το Bowhead – πήρε το όνομά του από τον ποταμό Bow όπου συνέβη το ατύχημα του – πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε σε έναν μεγάλο χώρο λιανικής απέναντι από το Ολυμπιακό Πάρκο του Καναδά.

Με 200 παραγγελίες ήδη για τον επόμενο χρόνο σε λιανική τιμή 14.900 $, ο Μπαγκ οραματίζεται ένα λαμπρό μέλλον και συνεχή επέκταση. “Οι άνθρωποι θα κάνουν extreme sports με μοτοσικλέτες ή θα βγαίνουν με την οικογένειά τους ή θα ψαρεύουν για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Το εύρος του τι κάνουν οι άνθρωποι με αυτό είναι τεράστιο “, είπε.

“Ο στόχος μου είναι να διατηρήσω αυτήν την πρόοδο με έναν σταθερό ρυθμό, ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν στην διάθεσή τους τον ίδιο εξοπλισμό που έχουν και οι αρτιμελείς”.

Η διοχέτευση του πάθους του σε δημιουργία επέτρεψε στον Μπαγκ να αποκομίσει ηθικά τα οφέλη του να γνωρίζει ότι κάνει μια πραγματική διαφορά στην ζωή των άλλων. “Προσέξτε η δουλειά που κάνετε να επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων”, είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα