“Τα γκουλάγκ της Μεσογείου”: Πώς η λιβυκή ακτοφυλακή, με χρήματα της ΕΕ, συλλαμβάνει μετανάστες στη θάλασσα

“Τα γκουλάγκ της Μεσογείου”: Πώς η λιβυκή ακτοφυλακή, με χρήματα της ΕΕ, συλλαμβάνει μετανάστες στη θάλασσα
Στιγμιότυπο από το δέκατο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ The Outlaw Ocean NEWS 24/7 YOUTUBE

To NEWS 24/7 φέρνει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ The Outlaw Ocean. Δείτε το συγκλονιστικό 15λεπτο επεισόδιο "Ελευθερία ή Θάνατος"

Στα διεθνή ύδατα μεταξύ των αφρικανικών και ευρωπαϊκών ακτών, διεξάγεται μια σχεδόν καθημερινή μάχη. Τα αποτελέσματά της, τα γνωρίσαμε με τον πλέον τραγικό τρόπο στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 78 ανθρώπους με ως και 500 ακόμα να αγνοούνται χωρίς ουσιαστικές ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Εδώ και δέκα εβδομάδες, το NEWS 24/7 παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ Παράνομος Ωκεανός του – βραβευμένου με Πούλιτζερ – αμερικάνου δημοσιογράφου Ίαν Ουρμπίνα. Ο Ουρμπίνα ερευνά εδώ και μια δεκαετία τα εγκλήματα στη θάλασσα ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού The Outlaw Ocean.

Δείτε το δέκατο επεισόδιο “Ελευθερία ή θάνατος”

Στο δέκατο, τελευταίο, και δυστυχώς επίκαιρο, επεισόδιο, ο Ίαν Ουρμπίνα εξηγεί πώς η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργώντας ένα σκιώδες μεταναστευτικό σύστημα που συλλαμβάνει τους μετανάστες πριν χαθούν στα ανοιχτά και τους στέλνει πίσω σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη που διευθύνονται από πολιτοφυλακές.

Αυτό το επεισόδιο, που γυρίστηκε σε ένα πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρουσιάζει την κούρσα απελπισίας μεταξύ των ανθρωπιστικών ΜΚΟ και της Λιβυκής Ακτοφυλακής για το ποιος θα φτάσει πρώτος στα υπερχειλισμένα πλοιάρια των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τα πλοιάρια που κάνουν συνήθως τη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία, σαν και το αλιευτικό της Πύλου.

Όποιος κερδίζει, καθορίζει και τη μοίρα των επιβατών τους.

Δείτε όλα τα επεισόδεια της σειράς “Παράνομος ωκεανός”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα