Τελικός Conference League: Τι ισχύει για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις στη “ζώνη περιορισμών”

Διαβάζεται σε 2'
Τελικός Conference League: Τι ισχύει για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις στη “ζώνη περιορισμών”
EUROKINISSI SPORTS

Διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις που θα βρίσκονται στη “ζώνη περιορισμών” ενόψει του τελικού του Conference League, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Λίγες ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή του τελικού του Conference League, όπου ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο ενάντια της Φιορεντίνα στην OPAP Arena.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του τελικού, θα παρθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πέριξ του γηπέδου, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να επηρεαστούν.

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε διευκρινήσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις που θα βρίσκονται στη “ζώνη περιορισμών”, στις οποίες επισημαίνονται τα εξής:

Στην περίπτωση που ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό(κανόνας που καθιερώνεται εξ αντιδιαστολής των προβλεπόμενων στις διατάξεις του 656 Α.Κ.).

Οπότε, σε περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, καθώς και των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, ισχύουν τα εξής:

α) Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 Α.Κ., σύμφωνα με τις οποίες «αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής» (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).

β) Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (657 Α.Κ.).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα