Τέμπη: Στην έρευνα και το μπάζωμα της περιοχής του πολύνεκρου δυστυχήματος

Διαβάζεται σε 6'
Πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
Πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη SOOC

Έρευνα και για το μπάζωμα της περιοχής του πολύνεκρου δυστυχήματος ξεκινά ο ειδικός εφέτης ανακριτής που μελετά την υπόθεση των Τεμπών.

Στη δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη συγχωνεύεται, με απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, και η δίωξη του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Αγοραστού έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, η οποία περιλαμβάνει τις μηνυτήριες αναφορές, τις καταθέσεις μαρτύρων και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, είναι στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η διαδικασία της σύνταξης των πορισμάτων της επιτροπής θα προχωρήσει εντός του πλαισίου που έχει οριστεί. Παράλληλα, διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, για την περαιτέρω αξιολόγησή της.

34 οι κατηγορούμενοι για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Την ίδια στιγμή η λίστα των κατηγορουμένων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη μεγαλώνει ενώ η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας επεκτείνεται, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, που κατέθεσαν χθες, Τετάρτη (28/2), εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Οι διωκόμενοι μετά και τις επιπλέον διώξεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχονται πλέον στους 34.

Πορεία στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών
Πορεία στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών INTIME

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, στο πεδίο της αξιοποίησης στοιχείων, το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Σημειώνεται πως υπάρχει η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιηθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

Ερωτηματικά για την ανάμειξη Τριαντόπουλου στο μπάζωμα

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρόεδρος του “Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών”, Μαρία Καρυστιανού, είχε αποκαλύψει μιλώντας στο “Ανατρεπτικό Δελτίο” στο κανάλι “Alert” πως ύστερα από εξώδικο που έστειλε στον κ. Αγοραστό, εκείνος της απάντησε πως “ακολουθούσε εντολές”, δείχνοντας μάλιστα ως “υπεύθυνο” τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

“Έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό, γιατί είχα μάθει ότι εκείνος εκτέλεσε το μπάζωμα (σ.σ. του χώρου όπου σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη) και έλαβα μια γραπτή απάντηση ότι ‘εγώ ακολουθούσα εντολές και οι εντολές ήρθαν από τον κ. Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή'” ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Καρυστιανού.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ:

Αγοραστός: “Δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα. Καρυστιανού”

O πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο aftodioikisi.gr, σήμερα, Πέμπτη (29/2), είπε σχετικά με τη νέα τοποθέτηση της κα. Καρυστιανού:

Όχι, δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ γραπτή δήλωση στην κα Καρυστιανού, ούτε έδωσα, ούτε αναφέρω το όνομα που η ίδια λέει”.

Σχετικά με το μπάζωμα της περιοχής, για το οποίο κατηγορείται ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωσε:

“Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ).

Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, προσωπικό, σκαπτικά μέσα κ.α. Οπότε, δεν υπήρξε καμία μεμονομένη πρωτοβουλία, ούτε προσωποποιείται η “εντολή”. Στο Σ.Ο.Π.Π συμμετέχουν πολλοί… και οι όποιες ενέργειες αποφασίζονται συντονισμένα”.

Μιλώντας εκ νέου στο MEGA, η κα. Καρυστιανού, και σχολιάζοντας την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Αγοραστού, δήλωσε,

“Μου έχει στείλει το εξώδικο, στο οποίο ανέφερε όλα τα ονόματα. Ο κ. Αγοραστός συνεχίζει να παίζει με τον πόνο μας. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι αν θα μας πει δημοσίως ότι δεν ήταν ο κ. Τριαντόπουλος εκεί. Κάποιος το έδωσε σαν εντολή. Αν το έδωσε σαν εντολή ο κ. Αγοραστός να αναλάβει και την ευθύνη. Να μας πει όμως ο κ. Τριαντόπουλος για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί. Τι πήγε να συντονίσει;”

Κεδίκογλου: “Γεννάται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα”

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, με ανακοίνωσή του σήμερα, Πέμπτη (29/2), τόνισε ότι “Μητσοτάκης και Τριαντοπουλος καλούνται να απαντήσουν αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Αγοραστού για το έγκλημα των Τεμπών”.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών και ενώ το Πανελλήνιο ζητά απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη, η κ. Καρυστιανού προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Είχαμε επισημάνει ως κορυφαίο γεγονός στην προσπάθεια συγκάλυψης που φαίνεται να επιχειρείται τη σπουδή με την οποία με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Αγοραστού, δόθηκε εντολή για το άρον-άρον μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος-εγκλήματος πέρα από κάθε λογική καθώς είναι στοιχειώδες να αφήνεις άθικτα τα στοιχεία για τη δικαστική έρευνα που θα ακολουθούσε. Είχα μάλιστα καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τη συγκεκριμένη ανάθεση.

Τώρα όμως μαθαίνουμε από την κ. Καρυστιανού ότι ο κ. Αγοραστός, σε εξώδικο που του είχε κάνει για το θέμα, της απάντησε εγγράφως ότι προχώρησε κατόπιν εντολής (μετά από δύο συσκέψεις) του κ Τριαντόπουλου, τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και τώρα Υφυπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Κατόπιν αυτών γεννάται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα!

Ο κ. Τριαντόπουλος καλείται να απαντήσει αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του τότε Περιφερειάρχη και αν ναι με τι σκεπτικό έδρασε, αν έδρασε αυτοβούλως ή πήρε και αυτός εντολές άνωθεν. Να αξιολογήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας τη μαρτυρία και το απαντητικό έγγραφο για τα περαιτέρω… Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν ο υπουργός του και στενός του συνεργάτης έδρασε χωρίς δική του ενημέρωση και αν συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν λέμε όλα στο φως πρέπει και να το εννοούμε. Φτάνει πια με την συγκάλυψη, φτάνει πια με την κοροϊδία, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει!”.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη σύγκρουση των τρένων:

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα