Θάνατος 46χρονου στη Χαλκίδα: Κανονικότητα η “μαύρη” εργασία στους διανομείς – “Μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα”

Θάνατος 46χρονου στη Χαλκίδα: Κανονικότητα η “μαύρη” εργασία στους διανομείς – “Μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα”
Κατάστημα εστίασης (φωτο αρχείου) iStock

"Όπως δεν ελέγχονται οι διανομείς τον χειμώνα με τα χιόνια, έτσι δεν ελέγχονται και το καλοκαίρι με τους καύσωνες" τόνισε μιλώντας στο NEWS 24/7, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου στη Χαλκίδα.

Στον απόηχο της τραγικής είδησης θανάτου ενός 46χρονου από τη Χαλκίδα, που εκτελούσε χρέη διανομέα, χωρίς σύμβαση εργασίας, σε μια ψησταριά της πόλης, κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες και υπό συνθήκες ακραίου καύσωνα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κ. Γιώργος Χότζογλου, μίλησε στο NEWS 24/7 και κατήγγειλε πως η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μία κανονικότητα στον κλάδο της εστίασης και δη στους διανομείς, ενώ έκανε λόγο για πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών.

“Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, ο οποίος, όπως μάθαμε στην αρχή, εξυπηρετούσε διάφορες επιχειρήσεις με ένα ποδήλατο, κάνοντας διάφορα θελήματα, και αφιέρωνε μερικές ώρες στο συγκεκριμένο σουβλατζίδικο, κάνοντας διανομή φαγητού, ανασφάλιστος, καταδεικνύει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της εστίασης” δήλωσε.

“Μετράμε έναν νεκρό κάθε μήνα”

“Ότι δηλαδή, είμαστε ο πρωταθλητής κλάδος στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν υπάρχει διανομέας -εκτός από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες- που να είναι πλήρως ανασφαλισμένος, δηλαδή με 8ωρο, με όλα του τα ένσημα κλπ. Είναι όλοι δηλωμένοι 3ωρα και 4ωρα ή “μαύροι”. Ψάξτε όπου θέλετε. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μιλάμε για έναν κλάδο, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια μετρά 1 νεκρό κάθε μήνα και εκατοντάδες σακατεμένους συναδέλφους”, τόνισε.

Για τον θάνατο του 46χρονου στην Χαλκίδα, ο κ. Χοτζόγλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για “ένα εργατικό ατύχημα με τραγική κατάληξη”. “Για να φτάσει αυτός ο άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από θερμοπληξία φανταστείτε πόσες ώρες πρέπει να ήταν εκτεθιμένος στον καύσωνα. Και απ’ ό,τι μαθαίνουμε από τους οικείους του ήταν ένας υγιέστατος άνθρωπος, δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας“, ανέφερε.

“Κανένας έλεγος – Ο ΣΕΠΕ είναι μία αρχή-φάντασμα”

Ο κ. Χότζογλου κατήγγειλε ακόμη πως, παρά το γεγονός ότι η εργασία των διανομέων έχει απαγορευτεί τις ημέρες του καύσωνα, το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00, με σχετική υπουργική απόφαση, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται και “κανείς δεν ελέγχεται”.
 

“Προσωπικά το έζησα σήμερα. Ήμουν στην Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, στις 14:30 το μεσημέρι, και είδα τουλάχιστον 20 μηχανάκια να κάνουν διανομές. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως όσες ερμηνευτικές εγκυκλίους και να βγάλει το Υπουργείο, όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, θα βιώνουμε αυτά που βιώνουμε, καθημερινά.

Δεν υπάρχει ο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), όσο και να θέλουν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, από τότε που μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, είναι μια ‘αρχή-φάντασμα’.

Όπως δεν ελέγχονται οι διανομείς τον χειμώνα με τα χιόνια, έτσι δεν ελέγχονται και το καλοκαίρι με τους καύσωνες”, τόνισε, προσθέτοντας,

Αν το προηγούμενο διάστημα, οι εργοδότες, ειδικά της εστίασης, ένιωθαν ότι υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός, με σωστούς και συχνούς ελέγχους, και ότι αν παρανομήσουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτά τα χάλια που είμαστε τώρα.

Καθημερινά έρχονται στην Ομοσπονδία καταγγελίες είτε από εργαζόμενους στην εστίαση, είτε από εργαζόμενους σε ξενοδοχεία. Έχουμε σερβιτόρους ψαροντουφεκάδες, έχουμε σερβιτόρους, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν και πήγαν στο νοσοκομείο, έχουμε ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους οποίους απαγορεύεται να βγουν έξω από το ξενοδοχείο με εντολή του ιδιοκτήτη, έχουμε καταπάτηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο και εν γένει καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας στην χώρα μας.

Δεν δουλεύει κανένας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη χώρα και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μιλάμε για την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα”.

Έκκληση: Μην παραγγέλνετε – Θα θρηνήσουμε θύματα

“Στις αρχές της εβδομάδας η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 – 47 βαθμούς. Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που είχα το Υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος θα ισχύει κανονικά. Ας βάλουν, λοιπόν, την Αστυνομία να ελέγχει, όπου βλέπει διανομέα να τον σταματάει. Θα θρηνήσουμε θύματα”, τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να μην παραγγέλνουν τις ημέρες του καύσωνα.

“Είναι καθαρά θέμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Όπως τον χειμώνα, δεν γίνεται να παραγγέλνεις με τα χιόνια, έτσι και το καλοκαίρι δεν γίνεται να παραγγέλνεις μες τον καύσωνα. Ας νοιαστούμε λίγο ο ένας τον άλλο, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα”.

Διανομέας (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi


Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη της ψησταριάς στην οποία φέρεται να εργαζόταν ο 46χρονος.

Ο άνδρας μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται στην Ασφάλεια σε βάρος του είναι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Τι έδειξε η έρευνα της αστυνομίας

Αν και αρχικά είχε δημοσιευτεί ότι ο άτυχος άνδρας ήταν διανομέας, οι συγγενείς του το διέψευσαν, επισημαίνοντας πως δεν ασκούσε αυτό το επάγγελμα. Τουλάχιστον, στα χαρτιά, όπως προκύπτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 46χρονος κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης εργάστηκε ως διανομέας στην ψησταριά, χωρίς όμως σύμβαση εργασίας.

Όταν ο 46χρονος επέστρεψε σπίτι του, γύρω στις 16:00, ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε λίγη ώρα μετά.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του 46χρονου θα φανούν από τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.

Η μαρτυρία της μητέρας του

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviaonline, γυρνώντας στο σπίτι του στον Καράμπαμπα Χαλκίδας, ο 46χρονος δήλωσε στην μητέρα του ότι έχει υψηλή θερμοκρασία και πονοκέφαλο.

Αμέσως επικοινώνησαν με γιατρό ο οποίος τους συνέστησε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο. Η κατάσταση όμως χειροτέρευε από ώρα σε ώρα και έτσι οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με πυρετικούς σπασμούς.

“Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο, έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο, και δεν καταλάβαινα, άρχιζε και μου πέταγε τη μπλούζα, δεν καταλάβαινε τι έκανε, δεν μπορούσε να μιλήσει δήλωσε η μητέρα του. Καλέσαμε το ασθενοφόρο, το παιδί δεν μπορούσε να μιλήσει, έτρεμε, δεν καταλάβαινε τι έκανε, δεν επικοινωνούσε, έβγαλε αίμα από το στόμα”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, αλλά δυστυχώς έπαθε απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία τον οδήγησαν στον θάνατο.

Σημειώνεται ότι με ανακοινώσεις τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλουν την “εργοδοτική ανομία” και την έλλειψη ελέγχων ως υπεύθυνες για τον θάνατο του 46χρονου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“46χρονος στην Χαλκίδα, που έκανε διανομές ανασφάλιστος μέσα στον καύσωνα, έχασε την ζωή του έχοντας εμφανίσει νωρίτερα συμπτώματα θερμοπληξίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε την επιθεώρηση εργασίας και σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης αρκείται σε συστάσεις και σε παραινέσεις προς τους εργοδότες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Χωρίς εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια τους.

ΥΓ. Μας κάνει αλγεινή εντύπωση ότι στο ιατρικό ανακοινωθέν κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο 46χρονος “δεν ήταν διανομέας”, ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν ανασφάλιστος με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς και να σχηματίζεται σε βάρος του δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια”.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

“Ο θάνατος εργαζομένου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, απασχολούνταν ανασφάλιστος σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, αποδεικνύει δυστυχώς για μια ακόμη φορά την πλήρη έλλειψη ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, που καλούνται οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν.

Η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει άμεσα να ληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ενόψει και των προβλέψεων περί υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων.

Είναι ώρα για πρωτοβουλίες ουσίας και όχι επικοινωνίας”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα