Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΑΠΘ

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME NEWS

Την έντονη αντίθεσή τους στην εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΑΠΘ εξέφρασαν με ανακοινώσεις του ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Στην καταδίκη της αιφνιδιαστικής εισβολής των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/2), εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

“Η νέα εισβολή των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

“Οι προσπάθειές της να αποσιωπήσει, να συκοφαντήσει, να καταστείλει τον αγώνα των φοιτητών, διαδοχικά έπεσαν στο κενό, όπως και η σημερινή” τονίζει και καλεί την κυβέρνηση “να παραδεχτεί την ήττα της και να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα”.

Νέα Αριστερά: Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα περάσει

“Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο της καταστολής και της απόπειρας τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστρά.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητριών και των φοιτητών. Τους καλούμε να μην φοβηθούν γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος, σημειώνει και προσθέτει: “Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση. Η συγκρότηση μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι μονόδρομος”.

“Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η καταπάτηση του Συντάγματος δεν θα περάσουν”, καταλήγει.

Στην ανακατάληψη της Νομικής προχώρησαν οι φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά την εκκένωση της σχολής, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλη φοιτητικών παρατάξεων προχώρησαν στην εκ νέου κατάληψη της Νομικής.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πρυτανεία του ΑΠΘ ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο Τρίτη (20/2)μ προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι της αστυνομικής εισβολής είχε προηγηθεί επιστολή του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Παναγιώτη Γκλαβίνη, με την οποία ζητούσε την λήξη της κατάληψης. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης των φοιτητών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “εκβιαστική στάση” της Κοσμητείας.

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τελούσε υπό κατάληψη από την προγραμματισμένη έναρξη της εξεταστικής περιόδου, πριν από έναν μήνα. Εξετάσεις μαθημάτων, όμως, έγιναν μόνο για μία εβδομάδα, όταν μετά από συνέλευση στην οποία είχαν προσέλθει και ψήφισαν 666 φοιτητές, έληξε η κατάληψη, για να αρχίσει ξανά μετά από αποφάσεις επόμενων συνελεύσεων, σε συνέχεια των οποίων συνεδρίαζε αντίστοιχα η συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος, γνωστοποιώντας στους φοιτητές κάθε φορά ότι οι εξετάσεις μπορούν να διεξαχθούν μόνο διά ζώσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα