Το Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λόγω του καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Σέρβις στην παραλία
Istock

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων ζητά άμεσα την λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, που επηρεάζονται άμεσα από τον επικείμενο καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ζητώντας άμεσα μέτρα από την πολιτεία για την προστασία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η θερμοκρασία που ανεβαίνει σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Η θερμική καταπόνηση δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα, δημιουργεί πιο εύκολα κόπωση, καθώς και στρες. Ειδικά στον κλάδο μας αυτά τα φαινόμενα κάνουν ακόμα πιο αφόρητη την εργασία μας κατά τη διάρκειά της.

Πιο πολύ επηρεάζονται οι διανομείς από τον καύσωνα. Η έκθεσή τους στην άσφαλτο, για πολλές ώρες, με τη ζέστη και τα καυσαέρια, δημιουργούν αφόρητες συνθήκες που κάνουν επικίνδυνη τη δουλειά τους. Η εντατικοποίηση που υπάρχει, με το κυνήγι του μεροκάματου, την πίεση από τον εργοδότη, τις μεγάλες ακτίνες παραγγελιών, φέρνουν τον κάθε διανομέα στα όριά του. Και όλοι θυμόμαστε το συνάδελφο στη Χαλκίδα που πέθανε από θερμοπληξία για τα κέρδη του εργοδότη.

Όμως και οι εργαζόμενοι στα beach bars  δέχονται μεγάλη θερμική καταπόνηση, καθώς η καυτή άμμος, η έκθεση στον ήλιο, με το στρες που δημιουργείται από την εντατικοποίηση και τα 12ωρα που βαράνε οι συνάδελφοι, κάνει την πολύωρη βάρδια να βγαίνει με μεγάλο κόπο και με σοβαρούς κινδύνους.  

Για αυτό απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων. Και αυτά τα μέτρα θα παρθούν μόνο με τη διεκδίκηση και τον αγώνα. Όπως πέρσι που τα εργατικά σωματεία μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, να σταματήσουν οι διανομές όταν έπιανε 41 βαθμούς Κελσίου, για να υπάρχουν επαρκή μέσα  δροσιάς και ελάφρυνσης της δουλειάς μας από τον καύσωνα, έτσι και τώρα θα διεκδικήσουμε:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να σταματήσουμε την εργοδοσία να παίζει με την ασφάλειά μας και την υγεία μας κορώνα γράμματα. Καλούμε τον κάθε συνάδελφο που θα αναγκαστεί σε ακραίες συνθήκες να βγει διανομή, που θα αναγκαστεί με προβλήματα υγείας να εργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες να το καταγγείλει άμεσα στο Συνδικάτο μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα