Τραγωδία στα Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση “717”

Τραγωδία στα Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση “717”
Τραγωδία στα Τέμπη sooc

Ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη σύμβαση “717” της ΕΡΓΟΣΕ θα διερευνήσει η ελληνική Βουλή.

Στη Βουλή προκειμένου να ελεγχθούν δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για το ανεκτέλεστο έργο αναβάθμισης υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων, αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την δικογραφία για την περίφημα σύμβαση “717” της ΕΡΓΟΣΕ.

Το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποστέλλει στο Κοινοβούλιο τα στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η EPPO σχεδόν έναν χρόνο, προκειμένου να κριθεί αν θα πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για την “αμαρτωλή σύμβαση”.

Η έρευνα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων που έχουν δοθεί για το έργο καθώς πρόκειται για συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου και επομένως ανήκει στην αρμοδιότητας της ο έλεγχος της διάθεσης των πόρων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από τη μη υλοποίηση του έργου προκύπτουν ευθύνες πολιτικών και μη, προσώπων, για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί πιστώσεις της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και αν τίθενται ζητήματα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης κονδυλίων.

Η σύμβαση “717” υπογράφηκε το 2014 με χρόνο υλοποίησης τα δύο έτη. Το έργο αφορούσε την συνολική αναβάθμιση των υποδομών με σηματοδότηση σε όλο το δίκτυο (Αθήνα Θεσσαλονίκη Προμαχώνας) και λειτουργία της τηλεδιοίκησης για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δρομολογίων.

Η εκτέλεση της σύμβασης ήταν συνδεδεμένη με το επόμενο κρίσιμο για τα τρένα έργο εγκατάστασης του ETCS (European Train Control System) για την ασφάλεια στις επιβατικές και εμπορικές μεταφορές. Η ολοκλήρωση του έργου εννέα χρόνια μετά δεν έχει επιτευχθεί ενώ αυτό το διάστημα έχουν δοθεί συνολικά επτά παρατάσεις . Η υπόθεση αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν και της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) και πλέον διενεργείται και ποινική έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η έρευνα για την υπόθεση , συνεχίζεται για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί αυτά τα εννιά χρόνια με την υπόθεση της “717”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 24MEDIA LAB ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 717

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα