Μαγνησία: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την έξαρση γαστρεντερίτιδας – 7 παιδιά στο νοσοκομείο

Διαβάζεται σε 3'
Παιδί στο νοσοκομείο
Παιδί στο νοσοκομείο ISTOCK

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον νομό Μαγνησίας εξαιτίας της οποίας 7 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ενώ έχουν δηλωθεί περισσότερα από 40 κρούσματα.

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που δηλώνονταν τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές του νομού Μαγνησίας, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη νοσηλευτεί επτά παιδιά. Στον νομό έχουν δηλωθεί περισσότερα από 40 κρούσματα, τα οποία προκλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Από το απόγευμα της Παρασκευής (31/05) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει σπεύσει στα χωριά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, όπου και προχώρησε στη λήψη δειγμάτων του νερού. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τη διπλή κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου και σε αρκετά τμήματα, τα βρώμικα νερά δεν έχουν υποχωρήσει από τις αυλές των κατοικιών και τα χωράφια των αγροτών.

Πιθανή αιτία της λοίμωξης, όπως ανέφερε ο οργανισμός, είναι “μικροβιολογικής επιβάρυνση” στο νερό: «Υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Από την αρχική καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου και το ΓΝ Βόλου, έως σήμερα 1/6/24, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24. Επτά (7) παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση. Τη Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα