“Βόμβα” από ΣτΕ: Αναστέλλονται όλες οι εργασίες για το Flyover στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 3'
Εργασίες κατασκευής FlyOver, Θεσσαλονίκη
Εργασίες κατασκευής FlyOver, Θεσσαλονίκη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναστέλλονται όλες οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη.

Την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε σήμερα, Tτρίτη (9/4), με προσωρινή του διαταγή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το parallaximag.gr, η προσωρινή διαταγή έρχεται μετά από τις προσφυγές του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, του Συλλόγου Προστασίας Σεϊχ Σου και του Συλλόγου Δρομέων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, Αλέξανδρο Αδαμίδη, με την προσωρινή διαταγή πρέπει να παύσουν από σήμερα κιόλας όλες οι εργασίες που εκτελούνταν στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου.

Οι φορείς στην αίτησή τους τόνιζαν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε ρέματα του Σέιχ Σου με κίνδυνο πρόκλησης ανεπίστρεπτης βλάβης του δάσους. Όπως επισημαίνεται, «μεταξύ των λόγων αναστολής είναι η δημιουργία ανεπανόρθωτης βλάβης στο Σέιχ Σου λόγω των γεωτρήσεων στις όχθες του ρέματος Μαλακοπής, με επακόλουθο την καταστροφή του οικοσυστήματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων πλημμυρών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων».

Στην αίτηση αναστολής έγινε, επίσης, αναφορά στην εξαγγελθείσα κατεδάφιση των γεφυρών σύνδεσης της πόλης με το δάσος (γέφυρα Περραιβού, Αγίου Παύλου κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη δυσχερή πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και τον αποκλεισμό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από το περιαστικό δάσος, καθώς και στην έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις στη χλωρίδα, στην πανίδα και στους επισκέπτες του δάσους από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων της εταιρείας στους δασικούς δρόμους του Σέιχ Σου.

Οι φορείς που έχουν προσφύγει κατά της κατασκευής του flyover περιφερειακού θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, και ώρα 13:00 μ.μ. στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Νίκος Ταχιάος: Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη έκδοση προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή κάθε εργασίας για την κατασκευή του περιφερειακού flyover στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

“Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί στις δικαστικές αρχές ο πλήρης φάκελος του έργου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που είχα επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι μόνες εκπλήξεις που μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτού του έργου, μπορούν να προκύψουν μόνον από δικαστική εμπλοκή. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην παρούσα φάση οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους και το εργοτάξιο έχει λάβει μη αναστρέψιμη μορφή.

Εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου, επιδεινώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επειγόμαστε να επιλυθεί το πρόβλημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα